Stav Njemačke i Francuske
0

Predložen porez na finansijske transakcije

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Francuska i Njemačka će predložiti u septembru Evropskoj uniji osnivanje zajedničke ekonomske uprave eurozone te uvođenje poreza na finansijske transakcije, izjavio je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nakon bilateralnog samita o upravljanju eurozonom.

"Njemački i francuski ministri finansija stavit će na sto evropskih instanci zajednički prijedlog i porez na finansijske transakcije već u septembru", izjavio je Sarkozy.

Ovaj porez na finansijske transakcije je "očigledna potreba", izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel na konferenciji za štampu na završetku samita koji je održan u vrijeme kada finansijska tržišta očekuju smirenje nakon dužničke krize u zemljama eurozone, javio je AFP.

Lideri nisu precizirali modalitete ove mjere.

Dvoje čelnika predložilo je da na čelu te nove ekonomske uprave, koja bi se imenovala na dvoipogodišinje razdoblje, a njezini bi se predstavnici sastajali dva puta godišnje, bude aktuelni predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy. To je na zajedničkoj konferenciji s Angelom Merkel objasnio francuski predsjednik Sarkozy.

Dvoje čelnika također će članicama eurozone predložiti da do ljeta 2012. usvoje pravilo o uravnoteženim javnim finansijama, koje je već na snazi u Njemačkoj, a u Francuskoj je njegova provedba u toku. Oni predlažu da se 17 zemalja eurozone obavežu na uravnotežene finansije i da taj cilj zapišu u ustavnom zakonu.