biznis
15

Sarajevo postaje ekonomski i politički centar JI Evrope: Počinje Samit 100 biznis lidera

Piše: S. H.
U naredna tri dana Sarajevo će postati pravo ekonomsko i političko središte Jugoistočne Evrope. U organizaciji ASA Holdinga BBI banke danas počinje Samit 100, koji okuplja biznis i političke lidere iz regije. Pored toga paralelno će biti održan i skup političkih lidera pod nazivom "Brdo Brijuni" proces.

Nakon Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije BiH je ovogodišnji domaćin Samita 100 pod motom "Dogovor za novo doba". Menadžeri i poslovni lideri Jugoistočne Evrope na brojnim panel diskusijama pokušat će usaglasiti ideje i stavove o privrednim tokovima, s naglaskom na energetiku.

U cilju integracije tržišta osim energetike fokus će biti na turizmu, finansijama, saobraćaju i infrastrukturi, informacionim tehnologijama i poljoprivredi.

Glavni cilj je ujediniti privredno tržište od 25 miliona ljudi u regiji, kako bi nastale nove inicijative, projekti, zapošljavanja i jedinstven nastup na globalnoj sceni. Pokrovitelj Samita 100 je Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH bit će domaćin i "Brdo Brijuni" procesa, na kojem će učestvovati politički lideri Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Albanije, Makedonije i Kosova, a počasni gost je predsjednik Italije Sergio Mattarella.

Tema samita "Brdo Brijuni" bit će otvorena pitanja zemalja učesnica, zajedničke integracije, ekonomska saradnja i druge teme.