BiH
17

Proces Brdo-Brijuni: Šefovi regionalnih država 28. i 29. maja na samitu u Sarajevu

Piše: Er. M.
Prošlogodišnji summit u Zagrebu
Prošlogodišnji summit u Zagrebu
Sarajevo će 28. i 29. maja bit domaćin regionalnog samita šefova država koji se svake godine održava u okviru saradnje kroz proces Brdo-Brijuni. Sudionici ovom inicijativom imaju ambiciju ojačati politički dijalog regije i Evropske unije, koristeći podršku i pomoć službenog Zagreba i Ljubljane kao članica EU.

Kako saznaje Klix.ba dolazak su pismeno potvrdili predsjednici Albanije, Makedonije, Crne Gore i Italije. Samitu šefova država prisustvovat će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Slovenije Borut Pahor koji su inicijatori sastanka, a koji još uvijek nisu pismeno potvrdili dolazak.

Ovim povodom u Sarajevo su pozvani i predsjednici Srbije i Kosova koji također još uvijek nisu potvrdili dolazak.

Proces Brdo-Brijuni 2013. godine pokrenule su Slovenija i Hrvatska kako bi se regionalnom saradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja dodatno stabilizovale prilike na jugoistoku Evrope.

Ova inicijativa predviđa da se okupe predsjednici država jugoistočne Evrope s počasnim gostom iz jedne od vodećih zemalja EU-a koja tako i sama postaje sudionik dijaloga.

Prvi sastanak na vrhu održan je u julu 2013. na Brdu kod Kranja kada je počasni gost bio francuski predsjednik Francois Hollande. Godinu dana poslije održan je sastanak u Dubrovniku, a gošća je bila njemačka kancelarka Angela Merkel. Treći je održan u junu 2015. godine u crnogorskom ljetovalištu Budva, dok je četvrti održan pred kraj novembra u Zagrebu. Zagrebačkom samitu kao počasni gosti prisustvovali su američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

Također, 27. i 28. maja održat će se i Samit 100 biznis lidera jugoistočne Evrope u organizaciji BBI banke i ASA Prevent grupacija, pod geslom "Dogovor za novo doba" na kojem će se okupit najznačajnije poslovne ličnosti iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije.

Pokrovitelj Samita100 je Predsjedništvo BiH i njegovo održavanje planirano je usporedno s regionalnim samitom šefova država. Lideri Brdo Brijuni procesa prisustovat će Samitu100 u okviru predsjedničkog panela.

Bosna i Hercegovina će nakon Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, prvi put biti domaćin vodećeg biznis događaja u regionu.