biznis
0

Sarajevo: Poslovni susreti bh. i kineskih privrednika

FENA
Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) organizirala je danas u Sarajevu poslovne susrete bosanskohercegovačkih i kineskih privrednika.

Ovakvi susreti, prema riječima predsjednika VTKBiH Veselina Poljševića, prilika su da se sagledaju potencijali i mogućnosti za uspostavljanje viših oblika trgovinske i drugih oblika saradnje, odnosno zajedničkih projekata i investicija.

Kad je riječ o BiH, kako je naglasio, poznato je da su strateški sektori metalska, drvna, poljoprivredno-prehrambena industrija, građevinarstvo, odnosno izgradnja putne i željezničke infrastrukture.

Trgovinska saradnja dvije zemlje je na dosta niskom nivou, a BiH u robnoj razmjeni s Kinom bilježi veliki deficit o čemu svjedoči podatak da je pokrivenost uvoza izvozom u 2010. bila svega 3,44 posto.

U privrednoj delegaciji Narodne Republike Kine su predstavnici 51 kineske korporacije, iz skoro svih privrednih oblasti - hemijska industrija, finansijski sektor, tekstilna industrija, obuća, metalni sektor, drvna industrija, prehrambena, građevinska industrija, elektroindustrija, energetika i rudarstvo, farmaceutska industrija, grafička i industrija papira, ugostiteljstvo, istraživanje tržišta, te investicioni sektor.

Predstavnici kineskih firmi su došli u BiH da bi se, kako je rekao predsjedavajući kineskog Savjeta za promociju međunarodne trgovine Wen Jifeia, bolje upoznali s investicionim okruženjem i pronašli odgovarajuće poslovne partnere u BiH.

"Oni se nadaju da će kroz bilateralne razgovore doći do nekih konkretnih osnova za daljnju saradnju“, napomenuo je Jifei.

Za učešće na bilateralnim susretima sa privrednicima iz Kine, koji su uslijedili nakon plenarnog dijela poslovnog foruma, prijavili su se predstavnici više od 130 bh. kompanija, institucija i udruženja.

Pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Reuf Hadžibegić podsjetio je da je BiH sklopila dva međudržavna sporazuma s Kinom vezano za zaštitu investicija, te za trgovinske i ekonomske odnose. U sklopu toga formirani su mješoviti komiteti koji se sastaju periodično u BiH i Kini i na kojima se analiziraju mogući pravci saradnje i prepreke na tom putu.

Hadžibegić je kazao da je Kina veliki izvoznik određenih uređaja i mašina, kao i tekstilne industrije na tržište BiH i da postoji ogromna disproporcija u razmjeni između BiH i Kine.

"U 2010. godini Kina je izvezla u BiH oko 660 miliona KM, dok je uvezla oko 7,5 miliona KM“, kazao je Hadžibegić.

On je dodao da naše firme zapravo malo toga mogu da rade u Kini, ali postoji mogućnost uključivanja kineskih kompanija u investicione projekte u BiH, kao i uspostavljanja viših oblika saradnje, odnosno realizacije zajedničkih projekata i investicija.