Komentari (39)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
CNG. Kompresovani Prirodni Gas. i sta to u praksi znaci?
@HazariSuZlo......Hvala na objasnjenju prijatelju, znam za LPG, zivio sam u EU drzavi u kojoj se mnogo koristi vec decenijama, ali nisam znao koja je razlika izmedju LPG i CNG...
Gas u poluzamrznutom stanju, recimo u tečnom stanju. Prilikom brizganja u motor se zagrijava i tako se pretvara opet u plin. Velika prednos je što je sigurani u poluzamrznutom stanju, recimo kod saobraćajne nezgode i kad bi došlo do pucanja rezervoara ne došlo do eksplozije.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
CNG je top.
@BrnoUltraCZ Slaba mreza, servisera za CNG skoro nista. Skuplja instalacija, boca pod vecim pritiskom, rentabilsnost skoro ista kao LPG-a. Sta je tu TOP, osim ekologije?
Pumpa na sporednom putu, pa sto je ne napraviste na autoputu ili makar neki silaz i ulaz s autoputa. Tuga
CNG ili LPG ,nebitno je...bitno da je puno jeftinije i puno cistije. Ja planiram i centralno grijanje na plin.
1.11 KM po kg, u prosjeku autobtrosioko 6-7kg CNG plina i to izađe oko 7 KM, cijena LPG plina na pojedinim pumpama je 61 pfening, i potrošnja 10-12 litara i izađe isto, a LPG sistem jeftinije za ugraditi i sipaš na svakoj pumpi
Cijena 1.11KM danas vidio sa autoputa. Ubio ga LPG😄
@cipiripi-sa 1.11 po kilogramu, jeftiniji je od lpga
Sve je to ok, hoćemo čišći zrak u SA, ali svi bi mi preradila vozila na cng ili lpg, samo ima jedan problem, a to je cijena istog. Stavite cijenu 30-40,pfeningaza litar, i dobiće te grad bez magle, ako je to uzrok, ili ako je do grijanja u kućama isto to uradite i sa zemnim plinom,i sve riješeno..
Smrdiće grad duplo!
koliko u gradu ima vozila na cng nema sve ukupno 100 ugradnja cng sistema u auta dva do tri puta skuplja od lpg i ko ce to priustiti opet gras da neko pokrade od ugradnje i nesto auta ima sarajevo gas klasicna pljacka i prevara
@nermint95n Jedina razlika između cng i lpg sistema je u isparivacu Šta sa vozilima koja fabrički izlaze sa CNG, jedina punionica gdje mogu nasuti je ovdje
"izrazio nadu da će zbog otvaranja prve javne punionice veći broj vozila početi koristiti gas kao pogonsko gorivo, što će u konačnici pozitivno uticati na kvalitet zraka u Kantonu Sarajevo." Naravno, jednog dana kad registracija plinasa ne bude skuplja od registracije dizelasa.
ko ce "sipati" taj gas?mislim,kako to ide,sluzbenik prikljuci nesto na vozilo 😕 ili?zanimljivo zvuci 😏
Pa koja je cijena?
E....koja je sad razlika izmedju LPG i CNG...oboje plin,ali kakva je sad razlika?
@DinoZoff i ti ocekujes previse od klixovih novinara, da nam i to sad objasnjavaju...
DinoZoff- LPG je naftni plin koji se se dobiva u procesu proizvodnje nafte. CNG- je zemni plin koji dobivamo iz Rusije cjevovodom. Razlika ova dva plina je što je CNG manje kalorićan. A nemamo ni jedan u BiH oba moramo kupiti. Oba plačamo 5-6 puta skuplje od realne cijene.
A po kojoj cijeni će se sipati...???
Nije prva ima u Vogosci u MBA centru rodjak sipa
ako on laze mene lazem ja vas