Sarajevo je prvi evropski grad u koji stižu najsavremeniji stomatološki aparati

Klix.ba
18.12.2012. u 10:30
0
0
Sarajevo je prvi evropski grad u koji stižu najsavremeniji stomatološki aparati
0
Sarajevo je prvi evropski grad u koji stižu najsavremeniji stomatološki aparati Poliklinika Bičakčić
Nedugo nakon svjetskog predstavljanja Cerec Omnicam intraoralne kamere na ekskluzivnoj prezentaciji u avgustu ove godine u Las Vegasu ova tehnologija će uskoro stići i u Sarajevo, u stomatološku ordinaciju "Bičakčić".
Stomatolozi iz regije će uskoro imati priliku upoznati sve prednosti koje pruža jedinstvena kombinacija napredne radiološke CT dijagnostike, trodimenzionalne intraoralne kamere i glodalice za izradu individualiziranih protetskih nadomjestaka, zahvaljujući saradnji vodećeg dentalnog proizvođača Sirona i poliklinike "Bičakčić" iz Sarajeva, piše Dental Tribune, izdanje za Hrvatsku i BiH.

“Očekivali smo da će predstavljanje Cerec Omnicam intraoralne kamere izazvati veliku pažnju stručne zajednice, ali nismo očekivali da će upravo stomatolozi iz
ovog dijela Europe napraviti prvi korak u integraciji naša tri najjača proizvoda: Galileos Comfort, Cerec Omnicam i Cerec MC XL. Ovakvu kombinaciju uređaja
isporučujemo po prvi puta i veliko nam je zadovoljstvo da će naša tehnologija podići kvalitetu struke na zadovoljstvo stomatologa i njihovih pacijenata", istakaoje dr. Martin Vambera, regionalni manager Sirone za Centralnu i istočnu Europu,
Baltik i Grčku.

Galileos Comfort je dentalni CT uređaj nove generacije, koji je postavio novi standard u radiološkoj dijagnostici zahvaljujući nizu patentiranih riješenja koja za rezultat imaju poboljšanu kvalitetu slike uz smanjenje doze zračenja, a sve to unajvećem formatu rekonstrukcije od 15x15 cm.

U praksi to znači mogućnost trodimenzionalnog slikanja svih stomatoloških i ORL indikacija u visokoj rezoluciji. Uz sve već standardne dijagnostičke programe za slikanje koji uključuju i cefalometrijske snimke, Galileos Comfort je opremljen i naprednim programom za računalom vođenu implantologiju koji je proglašen najboljim u svojoj kategoriji.

Cerec Omnicam sustav je namjenjen trodimenzionalnom skeniranju zuba i gingive u realnom vremenu, korištenjem posebne intraoralne kamere. Zahvaljujući svom ergonomskom dizajnu, kamera se s lakoćom koristi i kod inače teško dostupnih stražnjih zuba, što stomatologu omogućuje nesmetani rad u svim kvadrantima. Sam postupak skeniranja se odvija potpuno automatski, postavljanjem kamere na željenu poziciju, a računalo će korištenjem posebnog programa u realnom vremenu stvoriti trodimenzionalni model stanja u usnoj šupljini pacijenta. Korištenjem ovog direktnog i realističnog prikaza gdje su sve zubne plohe prikazane u svojim prirodnim nijansama, stomatolog može pacijentu prikazati razliku između amalgama, zlata i kompozita, te svih drugih klinički važnih podataka poput preparacijske linije, karijesa ili frakture zuba. Sve navedeno će za rezultat imati daleko veći postotak prihvaćenosti predloženih tretmana, jer se skeniranje u računalu pohranjuje kao kontinuirani video zapis koji je idealan za komunikaciju s pacijentom.

Tako dobiveni "digitalni otisak" korištenjem Cerec Omnicam sistema, može se upotrijebiti za izradu protetskih nadomjestaka pomoću CEREC MC XL glodalice, koja zadovoljava sve vrste indikacija od izrade inlayja, onlayja, krunica, ljuskica, privremenih mostova pa do kirurških šablona za implantologiju. Istovremenim korištenjem četiri pogonska motora, Cerec MC XL glodalica može izraditi krunicu za nešto više od 5 minuta sa preciznošću od 25 mikrona, piše Dental Tribune.

Navedena tehnologija će se u poliklinici "Bičakčić" instalirati početkom sljedeće godine zahvaljujući firmi Interdent d.o.o. Celje, koja je zadužena za isporuku, montažu, edukaciju i servis opreme.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: