Uzbune zbog dugova i budžeta
0

SAD-u prvi put u historiji snižen kreditni rejting

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna agencija za kreditni rejting Standard & Poor snizila je u petak Sjedinjenim Američkim državama kreditni rejting za jedan stepen, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u toj najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Dugoročni kreditni rejting snižen je s AAA, što predstavlja najvišu kreditnu sposobnost i minimalni kreditni rizik, na AA+, što predstavlja visoku kreditnu sposobnost i veoma nizak kreditni rizik.

Agencija je rejting snizila zbog zabrinutosti budžetskim deficitom i rastućim teretom, zaduženosti. Taj potez će, navode mediji, vjerovatno poskupjeti zaduživanje američke vlade, preduzeća i potrošače.

Standard & Poor je naveo da snižavanje kreditnog rejtinga odražava njihovo mišljenje po kojem mjere fiskalne konsolidacije koje je nedavno usvojio Kongres zaostaju za onim što je potrebno poduzeti kako bi se u srednjeročnom razdoblju stabilizirao američki dug.

Odluka Standard & Poora uslijedila je nakon što je američki predsjednik Barack Obama nedavno parafirao zakon koji predviđa budžetske rezove od gotovo 2.500 milijardi dolara u razdoblju od 10 godina i za više od 2.000 milijardi povećava granicu zaduživanja, ali ne donosi nijedno povišenje poreza.