Novo ulaganje
17

Rusija sa 172,5 miliona eura kreditira modernizaciju željezničkih pruga u Srbiji

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U Beogradu će sutra, tokom posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva, biti potpisano više dokumenata o saradnji Rusije i Srbije na izgradnji srpske željezničke infrastrukture, uključujući i sporazum o novom ruskom kreditu od 172,5 miliona eura.

Ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović potpisat će sporazum o nastavku modernizacije pruge Beograd-Bar, koji omogućava modernizaciju od Valjeva do granice Srbije sa Crnom Gorom.

Ukupna dužina nerekonstruisanih dionica barske pruge od Valjeva do granice sa Crnom Gorom iznosi 209,8 kilometara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

"Modernizacija čitave barske pruge omogućit će da brzina vozova bude vraćena na 100 kilometara na sat", navedeno je u saopštenju i podsjeća da su Ruske željeznice već uradile rekonstrukciju dijela barske pruge od Resnika do Valjeva.

U saopštenju je navedeno da će biti potpisan i sporazum između vlada Rusije i Srbije o odobrenju državnog izvoznog kredita Vladi Srbije.

"Novi ruski kredit za željeznicu vrijedan je 172,5 miliona eura, uz učešće iz budžeta Srbije u iznosu od 57,5 miliona eura, što je ukupno 230 miliona eura", precizirano je u saopštenju.

Ovaj kredit će omogućiti projektovanje i izgradnju novog dispečerskog centra na željeznici, kao i izradu projektno-tehničke dokumentacije za nastavak rekonstrukcije barske pruge, kao i izgradnju elektrotehničke infrastrukture na dionici brze pruge Beograd–Budimpešta, od Stare Pazove do Novog Sada.

Prvi od ova tri projekta iz novog ruskog kredita, koji će početi sa realizacijom, jeste izgradnja novog dispečerskog centra.

Za ovaj projekat bit će potpisan i ugovor o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji željezničke infrastrukture i jedinstvenog dispečerskog centra željeznice.

Vrijednost ugovora, koji se odnosi na izradu projektno-tehničke dokumentacije za novi dispečerski centar, iznosi 9,48 miliona eura.

Domaćin jednodnevne posjete Medvedeva Beogradu bit će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a uz zvaničnike vlada Srbije i Rusije, posjeti će prisustvovati i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.