|

Rusija prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte

Rusija prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte
13
Klix.ba
20.2.2017. u 21:37
59
komentara
13

dijeljenja
Rusija prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte
Rusija je u decembru pretekla Saudijsku Arabiju, kao najvećeg svjetskog proizvođača nafte, kada su obje države počele ograničavati proizvodnju u okviru dogovorenog smanjenja drugim globalnim proizvođačima.
Na stranici Zajedničke inicijative međunarodnih organizacija za podatke o nafti i gasu iz Rijada (JODI) objavljeni su podaci prema kojima je Rusija proizvodila 10.49 miliona barela nafte dnevno što je za 29.000 barela dnevno manje nego u novembru.

Saudijska Arabija je s 10,72 miliona barela dnevno smanjila proizvodnju na 10,46 miliona barela dnevno.

Ovo je prvi put, nakon marta, da je Rusija prestigla Saudijsku Arabiju u proizvodnji nafte.Kako bi cijene porasle Saudijska Arabija i drugi članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) su krajem novembra odlučili smanjiti proizvodnju u prvih šest mjeseci ove godine.

Zemlje van kartela, među kojima je i Rusija, pristale su na dodatna smanjenja pa je cijena sirove nafte od marta povećana za 20 posto.

JODI navodi da je Amerika treći najveći proizvođač nafte s 8,8 miliona barela dnevno, dok su u novembru proizvodile 8,9 miliona barela dnevno.

Saudijska Aravije je u decembru dnevno izvozila osam miliona barela, dok je u novembru izvozila 8,26 miliona barela dnevno, što je najveći mjesečni pad u izvozu od maja 2003. godine, pokazuju podaci Zajedničke inicijative međunarodnih organizacija za podatke o nafti i gasu iz Rijada (JODI).
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...