biznis
0

Rekordni rezultati hidroelektrana na Neretvi

FENA
HE Grabovica
HE Grabovica
Hidroelektrane na Neretvi, u čijem sastavu su HE "Jablanica", "Grabovica" i "Salakovac", zahvaljući izuzetno povoljnoj hirološkoj situaciji, ali i vrhunskoj pogonskoj spremnosti proizvodnih kapaciteta, ostvarile su do sada nezabilježen proizvodni rezultat.

Do danas, u ovoj godini, je proizvedeno dvije milijarde kWh električne energije ili 2.000 GWh, čime je godišnji plan proizvodnje premašen za nevjerovatnih 35 procenata, saopćeno je iz Elektroprivrede BiH.

"Iako smo tokom godine, u dva navrata, imali značajnih problema sa stogodišnjim vodama, koje smo uspješno obuzdali zahvaljujući svakodnevnom praćenju hidrologije i stručnom predviđanju udara valova, uspjeli smo, uz izuzetan angažman svih uposlenih, ostvariti rekordnu proizvodnju. HE "Jablanica" proizvela je najviše – 976 GWh, HE "Grabovica" 392 GWh a HE "Salakovac" 632 GWh električne energije i svaka od hidroelektrana ostvarila je svoj proizvodni rekord od puštanja u pogon“, rekao je Adis Bubalo, tehnički direktor HE na Neretvi.

On je dodao da je siguran da će do kraja godine planirani godišinji plan proizvodnje biti prebačen i za 40 procenata jer sadašnja spremnost proizvodnih kapaciteta i visoko efikasno vođenje sistema garantira da će se do kraja godine proizvesti još 70 GWh ili 70 miliona kWh električne energije.