|

Godišnji plan ostvaren i već prebačen za 15 procenata

Godišnji plan ostvaren i već prebačen za 15 procenata
0
S
Sarajevo-x.com
18.11.2010. u 11:28
1
komentara
0

dijeljenja
Godišnji plan ostvaren i već prebačen za 15 procenata
Četrdeset i pet dana prije kalendarskog kraja godine, 15. novembra, Hidrelektrane na Neretvi, u čijem sastavu su HE Jablanica, Grabovica i Salakovac, ostvarile su višedecenijsku proizvodnju, realizovale i prebacile ovogodišnji plan za 16 procenata. Proizvedeno je ukupno 1.708 GWh električne energije, a najveću proizvodnju ostvarila je HE Jablanica – sa proizvedenih 853 GWh plan je prebačen za gotovo 100 GWh ili za 13 procenata, saoipćeno je iz Elektroprivrede BiH.
"Zahvaljujući veoma povoljnoj hidrološkoj situaciji tokom cijele godine ali i izuzetnoj pogonskoj spremnosti HE i veoma dobrog upravljanja, ostvareni su do sada nezabilježeni proizvodni rezultati u sve tri elektrane. Pored HE Jablanica plan proizvodnje ispunile su, i prebacile, i HE Grabovica koja je ovogodišnji plan, sa proizvedenih 333 GWh, prebacila za 11,5 procenata i HE Salakovac koja je do sada plan godišnje proizvodnje prebacila za 22 procenta proizvevši 522 GWh električne energije", kaže tehnički direktor HEN-ija Adis Bubalo i dodaje:

"S obzirom na trenutnu hidrološku situaciju nema sumnje da ćemo do kraja godine proizvesti još najmanje 200 GWh električne energije čime će planirana proizvodnja u 2010. godini biti premašena za gotovo 30 procenata."
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...