biznis
2

Razvojna banka FBiH prezentirala nove mogućnosti kreditiranja u Unsko-sanskom kantonu

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Razvojna banka Federacije u saradnji sa Udruženjem poslodavaca FBiH u Bihaću je organizirala Dane otvorenih vrata Razvojne banke, kako bi svim zainteresiranim poslodavcima bile prezentirane nove mogućnosti kreditiranja.

U okviru Dana otvorenih vrata, predstavljene su nove kreditne linije Razvojne banke FBiH, te dodatna sniženja kamata na postojeće kreditne linije što je, kako je naglasio Salko Selman, predsjednik uprave Razvojne banke FBiH, jedna u nizu pozitivnih promjena i mjera približavanja Razvojne banke FBiH i potencijalnih korisnika sredstava.

"Želimo da prezentiramo nove kreditne linije i dio onog što bi krajnji korisnik imao, a to je sniženje cijene kapitala i produženje rokova. U dva navrata u zadnjih godinu dana Razvojna banka je uspjela sniziti cijenu kapitala, cijenu obrade, te uprostiti određene procedure za dobitnike kredita“, kazao je Selman.

Cilj projekta je da Razvojna banka uđe u što značajniji kontakt sa poslodavcima, kako bi im raspoloživi kapital bio što pristupačniji. Koliko će to prepoznati privrednici i koliko će ovakve mogućnosti potaknuti da razvijaju nove biznise zavisi upravo od njih, istakao je Edin Ibrahimpašić, iz Udruženja poslodavaca FBiH.

"Razvojna banka po svom portfoliju i imenu treba da razvija privredu BiH i mi smo kroz novo rukovodstvo banke uspjeli dogovoriti manje kamatne stope koje se danas na našem tržištu u FBiH mogu naći kao najpovoljnije“, kazao je Ibrahmpašić.

U dosadašnjem periodu Razvojna banka je bila veoma malo prisutna na području USK, no to bi se u narednom periodu trebalo značajno promijeniti, istakao je Izudin Saračević, premijer USK.

"Mi ćemo kroz njihovo kontinuirano postojanje na ovim prostorima, ne samo kroz poslovnicu Razvojne banke u Bihaću, nego i kroz ovakve vrste djelovanja utjecati na te subjekte, koji nepobitno imaju novce, da investiraju na ovim prostorima i da se pomogne ljudima koji se bave privredom“, izjavio je Saračević.

Na današnjem skupu istaknuto je i da pored traženja stranih strateških partnera, prednost treba dati i svim onim poslodavcima koji trenutno upošljavaju preko 32.000 radnika na prostoru USK, a u tom smislu nephodno se povezati sa onim institucijama koje raspolažu spektrom pružanja usluga prevashodno u kontekstu prihodovne strane.