Privreda
166

Općina Novi Grad i BBI banka osigurale povoljnu finansijsku liniju za privredne subjekte

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Bosna Bank International (BBI) Amer Bukvić potpisali su u srijedu, 24. februara, ugovor za formiranje povoljne finansijske linije za privredne subjekte koji posluju na području Novog Grada.

Riječ je o jednoj od mjera podsticaja privredi i zapošljavanju, koju Općina Novi Grad realizira u saradnji sa BBI bankom već četvrtu godinu zaredom.

"Do sada smo putem kreditne linije u privredu Novog Grada plasirali 13,5 miliona KM. To su značajna sredstva koja su na raspolaganju našim privrednicima po povoljnim profitnim stopama kakve se ne mogu naći na finansijskom tržištu. Osim toga, programom koji je Općina razvila zajedno sa BBI bankom uspjeli smo da utičemo na ukupno finansijsko tržište", istakao je načelnik Efendić.

Dodao je da je ova linija dala značajne rezultate i do sada su je koristile 64 firme iz Novog Grad, od kojih i neke koje su najbolje u svojim sektorima u cijeloj državi BiH.

Ukupan iznos sredstava koje je BBI banka ponudila ove godine iznosi 10 miliona maraka, a 300.000 KM iz budžeta Općine ići će za sufinansiranje profitne stope, tako da će ona iznositi od 0,49 do 2,99 posto. Pored toga, Općina će u saradnji sa BBI bankom formirati i kreditno-garantni fond start-up za početnike u biznisu u iznosu od 100.000 KM, uz učešće od po 50.000 KM.

Prilikom potpisivanja ugovora direktor Bukvić je kazao da je model podrške privrednim subjektima koji je uspostavila Općina Novi Grad za svaku pohvalu.

"To je model koji su prepoznali i dugi u BiH. Mislim da je na ovaj način napravljen novi trend, a taj trend ide u korist i privrednim subjektima i građanima, jer to je trend smanjivanja cijena i na taj način firme koje posluju na prostoru Novog Grada postaju konkurentnije na tržištu, kako na svjetskom, tako i na tržištu BiH i regiona. BBI banka kontinuirano pokušava da iznađe rješenja za pravna i fizička lica u BiH da dođu do najboljih i najkonkurentnijih uslova i na ovaj način u saradnji sa Općinom Novi Grad smanjujemo cijene i smanjujemo cijene na tržištu", naglasio je direktor Bukvić.

Pored toga, kako je istakao, BBI banka želi da pomogne svim firmama iz Novog Grada i kroz Sarajevo biznis forum koji će se ove godine održati 4. i 5. maja.

"Svim korisnicima ovih finansiranja pokušat ćemo otvoriti vrata tržišta u svijetu", naglasio je Bukvić.