biznis
0

Rast dionica na evropskim berzama

FENA
Cijene dionica na evropskim buzrama danas su dosegnule najvišu razinu u 11 sedmica nakon što su solidni izvještaji o poslovanju kompanija povećali apetit ulagača za rizičnom imovinom, no njihov rast je tokom dana ponešto prigušio oštar skok troškova zaduživanja Španije.

Londonski FTSE je oko 13 sati bio u plusu 0,37 posto, na 5706 bodova, frankfurtski Dax 1,22 posto na 6766 bodova, a pariški CAC 0,74 posto, na 3259 bodova, javljaju agencije.

Cijene dionica Electroluxa skočile su za 4,4 posto nakon što je zarada tog proizvođača kućanskih uređaja premašila očakivanja, a kemijskog koncerna kompanije AkzoNobel za pet posto. Ipak, obje kompanije upozorile su na teško predstojeće poslovno okruženje.

Znatnije je ojačala i cijena dionica proizvođača strojeva Sandvik, za šest posto, nakon što je izvijestio o snažnoj potražnji koja mu je pomogla ostvariti zaradu u drugom tromjesečju iznad očekivanja analitičara.

Evropski indeks dionica automobilskog sektora ojačao je 1,8 posto temeljem očekivanja poboljšanja potražnje za vozilima, prenosi business.hr.

"Dosadašnja sezona izvještavanja o zaradama je bila dobra. To podupire cijene dionica s obzirom da su očekivanja korporativnih zarada u Evropi niska, a procjene loše", rekao je Robert Parkes iz HSBC Securitiesa.

Dosad je 64 posto evropskih velikih i srednjih kompanija premašilo ili ispunilo očekivanja o zaradi u drugom tromjesečju, s prosječnim rastom dobiti od 3,4 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci Thomson Reutersa.

No, ulagače na oprezu još drži dužnička kriza eurozone. Španski troškovi zaduživanja skočili su na današnjoj aukciji obveznica na najvišu razinu od 1996. godine, ojačavši strahove da će ta prezadužena zemlja možda ipak trebati sveobuhvatan paket pomoći.