biznis
0

Danas "mirno" na evropskim berzama

FENA
Na evropskim berzama cijene dionica jutros stagniraju, nakon snažnog skoka u petak, jer je entuzijazam ulagača u vezi rješavanja dužničke krize splasnuo pod pritiskom podataka koji ukazuju na usporavanje rasta kineske ekonomije.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica je do 9.30 ojačao 0,1 posto, na 1022 boda, dosegnuvši novu najvišu razinu u sedam sedmica. Londonski FTSE i pariški CAC bili su na dobitku oko 0,2 posto, dok je frankfurtski Dax za toliko bio u minusu.

Nakon što su u petak čelnici eurozone dogovorili nove mjere za suzbijanje dužničke krize, cijene dionica zabilježile su najveći dnevni skok u ovoj godini, prenose agencije.

No, entuzijazam ulagača splasnuo je nakon što je objavljeno da je industrijska aktivnost u Kini, drugom po veličini svjetskom ekonomijomf, oslabila.

"Vjerojatno postoji još potencijala za uspon tržišta, no postoje i neke prepreke. Makroekonomski podaci iz Azije, posebice Kine, ukazuju na slabljenje rasta. Zbog toga prijeti rizik da rast tržišta od petka neće potrajati jer bi čeoni vjetrovi mogli ojačati idućih mjeseci", kaže strateg u banci Baader Gerhard Schwarz.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei jutros ostao gotovo nepromijenjen, odnosno kliznuo je tri boda, na 9003 boda.