Investicije
0

Oprez na evropskim berzama

FENA
Cijene dionica na evropskim berzama jutros stagniraju zahvaljujući ohrabrujućem podatku o kineskoj industrijskoj aktivnosti, ali investitori su i dalje na oprezu nakon što je agencija za rejtinge Moody's snizila prognozu rejtinga Njemačke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica oko 9.30 sati bio je u plusu 0,4 posto, na 1.027,93 boda, nakon što je jučer potonuo 2,4 posto zbog zabrinutosti da će Španija trebati međunarodnu finansijsku pomoć.

Istodobno, londonski Ftse indeks bio je u minusu 0,06 posto, frankfurtski DAX 0,31 posto, a pariški CAC 0,32 posto, prenose agencije.

Ulagače je ponešto ohrabrio podatak HSBC banke da je njezin PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u julu porastao s 48,2 na 49,5 bodova, najvišu razinu od februara.

Međutim, evropska dužnička kriza i dalje ostaje u fokusu, jer je agencija Moody's jutros smanjila izglede vrhunskih Aaa kreditnih rejtinga Njemačke, Nizozemske i Luksemburga sa stabilnih na negativne zbog produbljivanja dužničke krize u eurozoni.

„Nove loše vijesti pristižu nam iz Evrope, no to nisu iznenađujuće vijesti, već novi razvoj događaja vezan uz iste probleme“, izjavio je Masafi Yamamoto, strateg u Barclaysu.

Investitori nove smjernice iščekuju od objave PMI indeksa industrijske aktivnosti eurozone.

Španija će, pak, tokom dana ponuditi na prodaju 3 i 6-mjesečne trezorske zapise. Jučer su prinosi po španskim 10-godišnjim državnim obveznicama dosegnuli rekordnu razinu.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks danas je oslabio 0,24 posto, na 8.488 bodova.