Reagovala policija
3

Radnički bunt Zenicatransa: Ne priznaju Nadzorni odbor koji razmatra smjenu direktora

E. M.
Okupljeni radnici pred Gradskom upravom Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Okupljeni radnici pred Gradskom upravom Zenica (Foto: E. M./Klix.ba)
Radnici Zenicatransa okupili su se pred zgradom Gradske uprave Zenica gdje se održava sjednica nadzornog odbora ovog preduzeća koje najvjerovatnije razmatra o smjeni direktora Darmina Terzića, a okupljeni radnici ovim radničkim buntom iskazuju nezadovoljstvo zbog tih namjera odbora.

Predsjednik Sindikata Zenicatransa Huso Sarvan je kazao kako je Nadzorni odbor kojeg je imenovao gradonačelnik Fuad Kasumović sjednicu htio održati u prostorijama Zenicatransa, ali da im to vozači nisu odobrili zbog čega Nadzorni odbor sjednicu održava u Gradskoj upravi Zenica. Iako ne znaju tačke dnevnog reda vjeruju da se raspravlja o smjeni direktora Terzića.

"Ovo je za nas stari nadzorni odbor jer je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Kasumović pozvao Vahdeta Drinu i ostale članove NO da podnesu ostavke i mi smatramo da svaki njihov rad u NO je besmislen. Pokrenuli smo prijavu u Tužilaštvu ZDK protiv NO koje je oštetilo preduzeće u godinu dana vjerujemo za preko milion KM. Radnici su ogorčeni na rad, a trenutno je na sceni zadnji pokušaj, mislimo, smjena direktora", kazao je Sarvan.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

Dodao je da je Terzić s radnicima i sindikatom dao sve da preduzeće ponovo stane na noge te im nije jasna sva situacija.

"Iza ovoga ne stoji sindikat, ja sam ovdje da smirim situaciju. Rekao sam da će se radnici oteti kontroli i ovo je radnički bunt. Iza svega ovoga je politika", dodao je Sarvan.

Na kraju je kazao da je u prostorijama Zenicatransa djelovala i policija jer su radnici pokušali spriječiti članove nadzornog odbora da dođu dolje i održe sastanak.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Pokušali su im pokazati da nisu dole dobrodošli, u firmu. Članovi NO su najveća rak rana ovog preduzeća, zlo koje nikom ne bih poželio", zaključio je Sarvan.

Radnici Zenicatransa će ispred Gradske uprave Zemica sačekati odluku sjednice nadzornog odbora Zenicatransa.