Ušteda energije
15

Putnički avioni uskoro bi mogli letjeti u formacijama po uzoru na ptice

Dž. L.
Ptice su neprikosnoveni majstori aerodinamike. Bez obzira koliko superračunari i poznavaoci ove oblasti proračunavali letove, ne mogu se porediti sa savršenim prirodnim letačima. Stoga Airbus uskoro namjerava uvesti formacijsko letenje po uzoru na ptice.

Grabljivicama koje oblijeću iznad svog plijena, albatrosu koji danima lebdi nad okeanom ili vranama koje lete u jatima, zavide najbolji aerodinamičari i piloti. Ono što je karakteristično za ove ptice jesu letovi u grupama u "V" formaciji.

Upravo te formacije su inspiracija istraživačima kompanije Airbus UpNext, tehnološkom inkubatoru avioproizvođača. Još prije stotinu godina naučnici su shvatili da ptice povećavaju aerodinamičku efikasnost leteći jedna pored druge, čime pri letu iskorištavaju protok zraka.

Foto: Airbus
Foto: Airbus

Imajući na umu ovo otkriće, Airbusov projekt Fello'Fly nastoji razviti formacijsko letenje putničkih aviona, a u namjeri da uštedi energiju. Prije svega je plan omogućiti letenje dva velika komercijalna aviona u formaciji, piše CNN Travel.

Prvi testovi formacijskog letenja Airbusovih modela A350-900 i A380 započeli su u martu 2020. godine. Plan je da se ovaj program proširi sljedeće godine, zajedno sa pružateljima usluga kontrole letenja i zračne navigacije iz Evrope.

Iz Airbusa pojašnjavaju da avioni u formacijskom letenju mogu uštedjeti od pet do deset posto goriva prilikom leta. Ova tehnologija letenja u najvećoj mjeri može biti od pomoći na dugim relacijama gdje avioni već putuju blizu jedni drugih.