biznis
73

Prvi avion kargo saobraćaja s tuzlanskog aerodroma polijeće 1. juna

FENA
Bego Gutić (Foto: FENA)
Bego Gutić (Foto: FENA)
Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić danas je u Tuzli razgovarao s direktorom Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Mirom Džakulom o izgradnji infrastrukturnih objekata na Međunarodnom aerodromu Tuzla, koji će biti namijenjeni za unapređenje kargo saobraćaja s ovog aerodroma.

Premijer Gutić je podsjetio da je Međunarodni aerodrom Tuzla dobio dozvolu od Komisije za integrirano upravljanje granicama BiH za kargo saobraćaj prošle godine.

Danas smo razgovarali o izgradnji određenih infrastrukturnih objekata, koje će u naredne dvije godine Uprava za indirektno oporezivanje izgraditi na Međunarodnom aerodromu Tuzla, rekao je Gutić, naglasivši da je riječ o ulaganju od dva miliona KM.

Dodao je da će u ovom objektu biti smješteni radnici UIO, državna granična služba i sve potrebne inspekcije koje su dužne pratiti izvoz robe animalnog porijekla.

Imajući u vodu da je Međunarodni aerodrom Tuzla dobio sve dozvole koje su potrebne za izvoz proizvoda animalnog porijekla, donesena je odluka na Upravnom odboru UOI da se u ovaj aerodrom investira dva miliona KM za smještaj zaposlenika ove uprave i drugih službi, kazao je direktor UIO Miro Džakula.

Miro Džakula (Foto: FENA)
Miro Džakula (Foto: FENA)

"Cilj današnjeg sastanka je da s Vladom TK-a dogovorimo sinergiju u budućem radu, kada je u pitanju dobijanje svih potrebnih dozvola da bi se krenulo u investicijsku aktivnost", rekao je Džakula.

Po njegovim riječima prva faza izgradnje objekta u vrijednosti od pola miliona KM počinje u narednih mjesec dana.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović najavio je da će prvi avion s namirnicama animalnog porijekla s ovog aerodroma poletjeti 1. juna, čime će započeti dugoočekivani i najavljivani letovi.

Podsjetio je da su na ovom aerodromu izgrađene dvije platforme, jedna za opslugu putničkog terminala, a druga za polugu kargo saobraćaja.

Dodao je da je tuzlanski aerodrom potpisao ugovor s jednom turskom aviokompanijom za 56 letova, koji treba da se obave od 1. juna do 30. novembra.

Ocijenio je da ovakvi pomaci u radu Međunarodnog aerodroma Tuzla idu u smjeru njegove samoodrživosti, podsjetivši da je na ovom aerodromu prošle godine uposleno 108 novih radnika.