Privreda
229

Nakon višemjesečne pauze: Sa tuzlanskog aerodroma poletio prvi avion s mesom za Tursku

Piše: A. K.
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Prvi avion sa blizu 63 tone namirnica animalnog porijekla danas je sa Međunarodnog aerodroma Tuzla poletio za Tursku. Ovim činom zvanično je uspostavljen dugoočekivani kargo saobraćaj sa ovog aerodroma. Ovo je prva isporuka mesa iz BiH za tursko tržište nakon višemjesečne pauze zbog afere sa izvozom mesa koje nije porijeklom iz BiH.

Interesovanje za izvoz namirnica životinjskog porijekla iz Tuzlanskog kantona već postoji, a uspostava kargo saobraćaja od velikog je značaja za privredu ovog kraja, ali i države u cijelosti.

Uvođenjem ove vrste saobraćaja, pored širenja tržišta, postiže se i vremenski brža realizacija transporta mesa. Ovo doprinosi značajnom smanjenju troškova te povećanju dobiti privrednika prije svega sa područja najmnogoljudnijeg kantona u Federaciji BiH.

Direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifet Karasalihović za Klix.ba kaže da je današnji čin kruna značajnih napora koji su u proteklih šest mjeseci uloženi s ciljem uspostavljanja kargo operacija sa ovog aerodroma.

"Uspostavljanje kargo letova sa našeg aerodroma od velikog je značaja, s obzirom da se ovim činom Međunarodni aerodrom Tuzla etablira kao aerodromski operator u BiH za kargo operacije. Od svega ovoga očekujemo veliki finansijski dobitak, tako da smo sve naše aktivnosti u proteklih šest mjeseci usmjerili na uspostavljanje kargo operacija. Mislim da će to biti jako značajno i za privredne subjekte koji će koristiti naš aerodrom za kargo operacije", ističe Karasalihović za Klix.ba.

Tuzlanski aerodrom osigurao je i posebnu platformu putem koje će se vršiti kargo operacije, a teretni saobraćaj razdvojen je od putničkog.

Za prevoz namirnica animalnog porijekla zadužena je aviokompanija Turkish Airlines-Cargo sa kojom je menadžment tuzlanskog aerodroma potpisao ugovor.

"Oni će operirati sa avionom Airbus 330, a mi smo već izvršili nabavku opreme kako bi adekvatno mogli prihvatiti taj avion. Kada je u pitanju broj operacija, mi trenutno raspolažemo informacijom da je riječ o 60 do 70 operacija od 2. juna do 30. novembra ove godine", dodaje Karasalihović.

Međunarodni aerodrom Tuzla prošle godine dobio je dozvolu od Komisije za integrirano upravljanje granicama BiH za kargo saobraćaj, a uspostavljanjem ove operacije stvorila se potreba i za dodatnim objektom koji će u naredne dvije godine Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH izgraditi na ovom aerodromu.

U ovom objektu, u čiju će izgradnju biti uloženo oko dva miliona KM, bit će smješteni uposlenici UIO BiH, državne granične službe i sve potrebne inspekcije koje su dužne pratiti izvoz robe animalnog porijekla.

"Sve aktivnosti su u toku i mislim da će u narednih mjesec do dva početi radovi na izgradnji jednog takvog objekta veličine blizu 950 metara kvadratnih", otkriva Karasalihović.

Na ovom aerodromu prošle godine uposleno je 108 novih radnika koji su, prema Karasalihovićevim riječima, sposobni odgovoriti potrebama kargo operacija.

"U ovom trenutku nismo sigurni da će nam biti potreban veći broj uposlenika, međutim ukoliko bi se ipak ukazala potreba mi ćemo najvjerovatnije krenuti sa dodatnim upošljavanjem", nastavlja Karasalihović.

Na kraju poručuje da je cilj menadžmenta ovog aerodroma povoljnim cijenama privući što veći broj aviokompanija koje će operirati sa Međunarodnog aerodroma Tuzla.