biznis
0

Proizvodnja u Konjuhu bi uskoro mogla biti pokrenuta

FENA
Foto: Arhiv/Fotoservis
Foto: Arhiv/Fotoservis
Nakon nedavnih protesta radnika Fabrike namještaja "Konjuh" Živinice i njihovog susreta s premijerom Federacije BiH Nerminom Nikšićem, čini se da dolaze bolji dani i za radnike ove fabrike, ali i općinu i kanton u cijelosti.

Prema najavama, proizvodnja u fabrici namještaja "Konjuh" Živinice mogla bi biti pokrenuta ove sedmice.

Federalna vlada je odobrila kredit od milion KM za nabavku repromaterijala. Kreditno zaduženje od milion maraka, koliko je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila putem Razvojne banke, odnosno Federalnog biroa za zapošljavanje, ne može pokriti dugove, ali će biti dovoljno za pokretanje proizvodnje.

Prošle sedmice izvršen je remont fabrike elemenata, furnira, stolova i stolica. Preostao je još remont energane gdje su veći kvarovi nastali nakon isključenja električne energije u februaru, kada su temperature bile niže od -20 stepeni. Ova fabrika je za sada bez električne energije, ali je najavljeno njeno uključenje ove sedmice, kada bi mašine trebale biti puštene u probni rad. Slijede i pregovori s preduzećem "Šume" TK o nabavci trupaca.

Fabrika namješataja "Konjuh" Živinice ima na raspolaganju 535 radnika, a još 60 ponovo će se vratiti s biroa za zapošljavanje.

"U početku neće biti angažirani svi uposlenici. Prvi mjesec je planirano da to bude oko 150 radnika, a kasnije će se taj broj postepeno povećavati s porastom poslova i naplate", kazao je u izjavi za Fenu Fahrudin Pašić, direktor ove fabrike.

Svoje zadovoljstvo ne krije ni načelnik Općine Živinice Hasan Muratović, koji je od početka aktivno uključen u rješavanje problema radnika "Konjuha". Raduje ga pokretanje proizvodnje i kaže da će, kao i do sada, pružati maksimalnu podršku radnicima i menadžmentu ove fabrike.