Na protest pozvani i građani
2

Radnici Konjuha blokirali puteve, ogorčeni na Vladu FBiH

Piše: D. B.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Radnici živiničkog preduzeća Konjuh blokirali su danas magistralni put Tuzla - Sarajevo i regionalni put prema Banovićima jer Vlada Federacije BiH nije ispunila dato obećanje.

Radnici novu blokadu najavljuju za petak kada će pozvati građane Živinica, demobilisane borce i sve nezaposlene da im se pridruže.

"Obećali su nam pokretanje proizvodnje, ali ništa nisu uradili. Sve što su tražili od nas mi smo odradili. Poslali smo sve garancije, dali svoje dionice kako bi dobili kredit od 2,5 miliona KM i kako bi pokrenuli proizvodnju, ali taj novac još uvijek nije operativan. Pored Vlade F BiH odgovoran je i Federalni zavod za zapošljavanje”, kaže predsjednik Sindikata preduzeća Konjuh Mevludin Trakić.

Radnici Konjuha u dva navrata su kretali za Sarajevo, jednom i pješice, a danas se odustalo od tog nauma. Nakon blokade, koja je najavljena za petak, nije isključeno da radnici ponovo krenu ka Sarajevu.

“Duguju nam 20 plata. Ako nam ne mogu pokrenuti porizvodnju neka nas pošalju na biro. Međutim, oni ne žele takvu soluciju jer bi im bili na budžetu. Evo im Konjuh, neka rade s njim šta hoće samo neka zbrinu 550 radnika”, decidan je Trakić.