Blokirali put Tuzla - Sarajevo
1

Radnici Konjuha: Siti smo praznih obećanja

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Stotinak radnika drvoprerađivačkog preduzeća Konjuh iz Živinica blokiralo je danas raskrsnicu na magistralnom putu Tuzla - Sarajevo. Prema riječima predsjednika Sindikata Mevludina Trakića blokada će potrajati najmanje četiri sata.

"Radnici nisu dobili 22 plata i siti su praznih obećanja. Vlada Federacije BiH i premijer Nermin Nikšić su izigrali posljednji dogovor. Gladni radnici više ne vjeruju nikom. Tražimo da se ova agonija prekine", kaže Mevludin Trakić.

Sutra bi u Živinice trebao doći premijer Nermin Nikšić, ali ako bude kao do sada rješavao probleme, radnici Konjuha navode da je bolje da ne dolazi.

"Mi nemamo dvije godine zdravstvenog osiguranja. Djecu ispisujemo iz škola, ne možemo ih slati na fakultete. Doveli su nas na rub srama. Pa, zar ja sa 33 godine radog staža trebam da ležim na asfaltu. Sramota!", rekla nam je radnica Konjuha.

Ukoliko se ne pokrene proizvodnja radnici traže da ih Vlada FBiH pošalje na Biro za zapošljavanje. U tom slučaju ima li bi mjesečnu naknadnu, ovjerene zdravstvene knjižice, a Vladi FBiH bi ostavili preduzeće da radi s njim šta hoće.