{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Profitirali mesari i aerodromi: Izvoz mesa iz BiH u Tursku povećan za 300 posto

2.9.2015. u 21:12
560
217
Profitirali mesari i aerodromi: Izvoz mesa iz BiH u Tursku povećan za 300 posto
560
Profitirali mesari i aerodromi: Izvoz mesa iz BiH u Tursku povećan za 300 posto
Foto: EPA
Prema informacijama ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića, izvoz mesa u Tursku u 2015. godini povećan je za oko 300 posto.
Naime, Turska je BiH omogućila povoljniji izvoz mesa, a godišnja kvota mesa koje BiH može izvesti u Tursku je 1.000 tona.

No, izvoz vrtoglavo raste, a porast u odnosu na prošlu godinu je za oko 300 posto. Tako je izvoz samo za prva četiri mjeseca ove godine, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, iznosio 14.005.253 KM, dok je za cijelu 2014. godinu izvezeno 20.130.195 KM.

Prema infomracijama kojima raspolaže Šarović, BiH je u prvoj polovini već iskoristila kvotu od 1.000 tona mesa koje može izvesti u Tursku. Do sada ova kvota nikada nije bila u potpunosti iskorištena tokom cijele godine.

Upravo zbog toga BiH će od Turske zatražiti povećanje ove kvote ili potpuno ukidanje ograničenja.

"Neki aerodromi u BiH sada praktično žive od kargo transporta mesa u Tursku", rekao je danas Šarović.

Meso se iz BiH u Tursku izvozi s aerodroma u Sarajevu i u Banjoj Luci, a dnevno često idu i po dva aviona mesa iz BiH za tursku.

Ovo predstavlja izuzetno važan aspekt poslovanja za ova dva bh. aerodorma, a Šarović je potvrdio da se radi i na osposobljavanju aerodorma u Tuzli kako bi i sa njega moglo biti transportovano meso.

"Radimo na otvaranju aerodroma Tuzla, sutra možda i aerodroma u Mostaru ako to budu željeli. Na nama je da osiguramo da rade. Suština ovog posla je da povećamo stočni fond i uposlimo mesarsku industriju", naveo je Šarović.

Podsjećamo, Turska je odobrila bescarinski uvoz određene količine mesa iz BiH u sklopu pomoći našoj zemlji nakon prošlogodišnjih majskih poplava.

Cijena po kilogramu žive vage iznosi blizu pet KM i to je vrlo stimulativna cijena za bh. stočare i mesnu industriju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: