Kompanija Mattel
49

Zbog povećanja troškova rast će i cijene igračaka firme koja proizvodi Barbie lutke

M. P.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svjetski proizvođač igračaka Mattel najavio je da će morati povećati cijene svojih proizvoda uoči Božića, jer se suočavaju s većim troškovima.

Ove izjave dolaze nakon rasta troškova sirovina i otpreme, dok se globalna ekonomija oporavlja od pandemije. U isto vrijeme, proizvođač lutki Barbie najavio je prodaju veću od očekivane za više od milijardu dolara (720 miliona funti).

Poput rivala Hasbra i Mattel se oporavlja od utjecaja pandemije, kada su trgovine bile zatvorene i lanci opskrbe poremećeni.

"Gledat ćemo da povećamo cijene u drugoj polovini godine. Nismo još odlučili na koje će se proizvode to odraziti, ali to je odgovor na neke inflatorne pritiske", kazao je izvršni direktor Mattela Ynon Kreiz za BBC.

Kreiz je također rekao da njegova kompanija nije jedina koja je morala povećavati cijene.

"Nismo mi jedini koji su to učinili, u našoj industriji su svi to učinili i niko nije iznenađen rastom cijena", kazao je Kreiz.

Neto prodaja u drugom kvartalu, kaže, skočila je za 40 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, na 1,03 milijarde dolara. To je potaknuto rastom prodaje od 46 posto za Barbie, najveću marku kompanije.

U kompanijama u mnogim industrijama širom svijeta došlo je do poremećaja u poslovanju zbog kašnjenja u otpremi i problema s prolaskom robe kroz luke zbog pandemije. Kreiz kaže da se Mattel suočio s problemima u lancu opskrbe zbog problema s isporukom, ali da je zaobišao najgore zbog obima posla koji su imali.

"Uspjeli smo iskoristiti našu veličinu i partnerstva koja imamo s našim dobavljačima i maloprodajnim partnerima i ublažiti neke od ovih problema, tako da u drugom tromjesečju nismo imali lošeg utjecaja na naše poslovanje", rekao je.

Posljednjih godina Mattel je Barbie učinio raznovrsnijom, s lutkama zasnovanim na različitim uzorima i profesijama, a ranije ovog mjeseca firma je lansirala lutku zasnovanu na liku super zvijezde tenisa Naomi Osake.

Prihode je povećao i skok prodaje za 67 posto za marku automobila Hot Wheels.

Iz kompanije su rekli da očekuju da će Barbie sadržaji na Netflixu i predstojeći film u kojem glumi Margot Robbie, kao i nova videoigra zasnovana na Hot Wheels, pomoći u održavanju popularnosti oba brenda ove godine.