Zbog ekstremnih vrućina ugrožena poljoprivredna proizvodnja u BiH

Piše: A. K./Klix.ba
1.8.2017. u 14:30
66
103
Zbog ekstremnih vrućina ugrožena poljoprivredna proizvodnja u BiH
66
Zbog ekstremnih vrućina ugrožena poljoprivredna proizvodnja u BiH Foto: Ilustracija
Nakon što su poljoprivrednici iz Republike Srpske Vladi RS i resornom ministarstvu poslali zahtjev za proglašenje stanja elementarne nepogode, i poljoprivrednici iz FBiH stanje ocjenjuju katastrofalnim te najavljuju upućivanje inicijative za proglašenje stanja elementarne nepogode Federalnoj vladi.
Cjelokupna poljoprivredna proizvodnja na području Federacije BiH već duži vremenski period se suočava s brojnim problemima, a najteže stanje je ovih dana zbog vala ekstremnih vrućina koje su poljoprivrednicima nanijele ogromnu štetu.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH za Klix.ba su kazali da je višednevna suša najviše štete nanijela na području Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Posavskog kantona.

"Stanje je katastrofalno za kukuruz, silažni kukuruz, voće i povrće. Za one kulture koje se sad beru za 50 posto je manji urod, a šta će na kraju biti ne znamo. Za određene kulture je kasno da kiša i sad padne. Ako gledamo od proljeća dosad, ukupna šteta u procentima u svim kulturama iznosi blizu 70 posto. Voće je dosta stradalo, a ono što su mrazevi ubili sada je suša sahranila", kazao je za naš portal predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Nedžad Bićo.

Zbog svih problema s kojima su se poljoprivrednici susretali proteklih mjeseci te katasrofalnog stanja koje je kulminiralo ekstremnim temperaturama zraka gdje se živa penje i iznad 40 stepeni celzija, Bićo je najavio upućivanje inicijative za proglašenje stanja elementarne nepogode Vladi FBiH.

"Danas poslijepodne, eventualno sutra, ću uputiti inicijativu za područja koja je suša najviše pogodila, a riječ je o Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Posavskom kantonu. Ovo su područja na kojima se velike površine sade žitaricama, odnosno kukuruzom i silažnim kukuruzom te voćem", pojasnio je Bićo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (103)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: