Ko puni budžet
535

Zašto Elektroprivreda HZHB nema dobiti: U budžet FBiH ne uplaćuju ništa, a Aluminiju pogodnosti

Piše: S. H.
Kraj godine je vrijeme kada se sumiraju i finansijski bilansi te se svode računi kada je riječ i o uplati dividende, odnosno dobiti javnih preduzeća u budžet FBiH. U posljednjem izvještaju tri javna preduzeća su uplatila više od 153 miliona KM.

Ipak, zanimljiv podatak je da je jedno od javnih preduzeća izvijestilo Vladu FBiH da nema dobiti i da ne može uplatiti dividendu.

Iz akumuliranih javnih dobiti BH Telecom (65.000.000), Elektroprivreda BiH (63.000.000) i Međunarodni aerodrom Sarajevo (25.000.000) u budžet FBiH su uplatili nešto više od 153 miliona KM.

S druge strane, javno preduzeće Elektroprivreda HZHB Mostar obavijestilo je Ministarstvo finansija FBiH da na dan 31. 12. 2017. nema akumulirane dobiti i da se Odlukom Skupštine društva tekuća dobit raspoređuje za pokriće gubitaka iz ranijih godina.

A gubitaka bi moglo biti još više s obzirom na posljednju odluku o pogodnostima za snabdijevanje strujom posrnulog giganta Aluminija.

Naime, Skupština Elektroprivrede HZHB na posljednjoj sjednici je donijela odluku da će u cijeloj narednoj godini uz odgodu plaćanja snabdijevati električnom energijom posrnuli Aluminij d.d. Mostar. Neki su tu odluku ocijenili kao suicidnu.

Elektroprivreda HZHB će prema ovoj odluci u narednoj godini nabavljati električnu energiju na tržištu, a prodavat će je Aluminiju po istim cijenama uvećano za minimalne troškove snabdijevanja.

Postavlja se pitanje finansijske odgovornosti prema budžetu FBiH, gdje imamo situaciju da određena preduzeća pune javni budžet desetinama miliona KM, a neka druga preduzeća, iako su javna, ne uplaćuju ništa.