Privreda
0

Zara, Mango i H&M će zbog ruskih sankcija najvjerovatnije obustaviti proizvodnju u Turskoj

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Proizvođači modne konfekcije Zara, Mango i H&M najavili su moguću obustavu proizvodnje u Turskoj zbog novih ekomskih koje je Moskva najavila prema ovoj zemlji.

Kako javlja istanbulska televizija T24, kompanije su od svojih partnera u Turskoj zatražile da sa odjeće uklone etikete na kojima piše "Made in Turkey".

Ruski Sputnik javlja da će kompanije u narednim danima početi preseljenje svojih produkcijskih pogona u druge zemlje, a kasnije će se u potpunosti povući iz Turske.

Kao glavni razlog za ovakve postupke rukovodstava ovih kompanija navedena je bojazan da bi ekonomske sankcije, koje će Rusija u naredno vrijeme uvesti protiv Turske, mogle ugroziti poslovanje kompanija u ovom dijelu svijeta.

Naime, ove sankcije su već na snazi u području uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji potječu iz Turske, a od 1. januara 2016. godine turskim državljanima bit će ukinut bezvizni režim za putovanja u Rusiju.

Ovakve mjere protiv Ankare ranije je najavio sam Vladimir Putin.

Podsjećamo, odnosi dviju zemalja drastično su pogoršani nakon što je turska avijacija oborila jedan ruski borbeni avion iznad Sirije, zbog navodne povrede turskog zračnog prostora. Putin je ovaj čin okarakterisao kao "zabijanje noža u leđa".