Nekadašnji gigant
83

Za sutra zakazana prodaja Hidrogradnje, kompanije koja godinama nije isplaćivala plaće

S. Š. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Za sutra je zakazano javno nadmetanje za prodaju imovine nekašnjeg građevinskog giganta, preduzeća Hidrogradnja. Kompanija je u bivšoj Jugoslaviji gradila mostove i autoputeve, a bila je angažirana i u mnogim stranim zemljama.

Prošlog mjeseca stečajni upravnik sarajevske Hidrogradnje objavio je oglas za prodaju te kompanije usmenim javnim nadmetanjem. Početna cijena je 88 miliona KM.

Pravo učešća imaju sva pravna ili fizička lica koja uplate depozit od 1 posto od početne cijene odnosno 880.675 KM. Jedan od uslova prodaje je nastavak poslovanja uz zadržavanje postojeće radne snage.

Sve takse i poreze za prijenos vlasništva privrednog subjekta plaća kupac, kao i pripremu dokumentacije i pravne radnje za prijenos vlasništva. Otkupna cijena tenderske dokumentcije je 2.000 KM.

"Pokušavali smo sve vrijeme, angažovali i IPMG da to potvrdi. Imamo neke računice, ali je Hidrogradnja naplatila po Pariškom klubu 20 posto, koji je svojom odlukom zadužio Irak da svojim povjeriocima mora isplatiti i on je to isplatio. Drugi dio koji sam ja tražio da sravnim sa iračkom vladom, nikada nisam dobio dozvolu da to uradim pa smo angažovali američju agenciju koja je odgovorila da nema mogućnosti da to sravni", kazao je za Klix.ba Zijad Fazlagić, stečajni upravitelj Hidrogradnje.

Pariški klub, međunarodni je forum koji se bavi reprogramiranjem javnih dugova za koje je garant država. U slučaju BiH, budući da država nije imala resurse zbog rata, Klub joj je otpisao međunarodne dugove.

Ranije su se u javnosti pojavile informacije da po tom principu Irak duguje sarajevskoj Hidrogradnji stotine miliona KM koje bi djelomično mogao vratiti jer je država bogata naftom.

"Od našeg povlačenja iz Iraka je prošlo 30. godina. U zemljama kakav je Irak i moji prethodnici su išli, i nisu mogli također ništa uraditi. Išli su i predstavnici naše vlade jer je tamo zaista ostao veliki dug neisplaćen Hidrogradnji. Kada bi se i pokrenuo sudski spor, sigurno je nastupila zastara", objašnjava Fazlagić.

Stečajni upravitelj smatra da Iračani u svojoj evidenciji sigurno imaju podatak da taj dug postoji.

"Ako je Pariški klub potvrdio 20 posto i ako postoji taj dug, onda oni nemaju obavezu isplatiti ga. Hidrogradnja je na primjer dugovala Švedskoj za opremu, ali nikome nije isplaćeno. BiH nije imala obavezu jer nije imala resursa. Irak ima resure i vjerovatno je to bio povod pariškom klubu da ih zaduži da te dugove plati", ističe Fazlagić.

Pitali smo stečajnog upravitelja da li se na usmenom nadmetanju koje će biti održano sutra prodaje kompletna imovina Hidrogradnje.

"Dakle, prodaje se firma. Imamo nešto malo u Libiji, nismo to mogli istražiti zbog rata. I to ne možemo reći da prodajemo to i to jer je rat i nemamo potpun uvid u to sve skupa. Mi smo u svoje kalkulacije ubacili da je to nekih 20 miliona. Kupac je obavezan da ustanovi da li je 20 ili 30 miliona ili je ništa", objasnio je.

Ono što je najvažnije je da po planu prodaje kompanija nastavi poslovanje.

"Ne prodajemo to za badava. To bi bila najveća i najteža prodaja od poslije rata do danas, toliki novac uzeti za firmu koja 3, 4 godine nije isplatila plate, koja ima 150 miliona KM obavezama", kazao je Fazlagić.

Time bi po stečajnom planu koji je usvojila Skupština preduzeća radnici dobili svoja potraživanja u potpunosti, a bili bi vraćeni i dugovi za PIO.

"42 miliona KM je samo obaveza prema zdravstvu, PIO-u i Poreskoj, prema radnicima 30-tak miliona. Mislim da je napravljen dobar posao jer se ne prodaje 'živa firma'", istakao je stečajni upravitelj.

Hidrogradnja svojim radnicima nije uplaćivala doprinose od 2004. godine. Ukoliko se prodaja realizira, i oni radnici koji su već penzionisani imali bi veće penzije, a radnici koji za takvo nešto steknu uslove, mogli bi nesmetano otići u zasluženu penziju.