Na Marijin-Dvoru
1.2k

Vlasnik Tibre u centru Sarajeva planira graditi neboder od 22 sprata

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Poslovni objekt MGT Marija Green Tower gradit će se na zelenoj površini u Sarajevu, na Marijn-Dvoru, iza Uniticovih nebodera.

Općina Centar Sarajevo, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Skupština KS pomogli su investitoru da se domogne atraktivnog gradskog zemljišta u A zoni bez javnog poziva.

Kao investitor se u dokumentima Općine Centar navodi kompanija Palace Investments, čiji je vlasnik PET engineering, prenosi portal Žurnal.info. Radi se o zelenoj površini između sarajevskog hotela Holiday (bivši Holiday Inn) i UNITIC-ovih nebodera s jedne i tržnog centra Alta s druge strane.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Kako je ranije objavila organizacija Eko akcija, ovdje je planirana gradnja nebodera od 22 sprata. Kompanija PET engineering registrovana je u Švicarskoj. Kao direktor se navodi Josip Subašić, ali iza nje stoji Tihomir Brajković, vlasnik Tibre.

Skupština Kantona Sarajevo usvojila u novembru 2019. godine Prijedlog odluke o davanju saglasnosti za potpisivanje ugovora o kupoprodaji zemljišta putem neposredne pogodbe između Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo i Elvira Imamovića u svrhu oblikovanja građevinske parcele.

Prema navodima Eko akcije, Općina Centar 2017. godine, bez javne rasprave, mijenja regulacioni plan i na toj parceli dozvoljava gradnju nebodera od čak 22 sprata, pri tome kršeći odredbe Urbanističkog plana Sarajeva gdje jasno piše da u Sarajevu, zbog zagađenja zraka, više nema visoke gradnje.

Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba

Ipak, Skupština KS je odlučila da nagradi privatnika sa dodatnih 1.539 kvadratnih metara državnog zemljišta po povlaštenoj cijeni, dosta nižoj od one koju za parcelu na manje atraktivnom mjestu plaća Centralna banka BiH, tačnije za komad zemljišta u parku Hastahana.

"Preostalo je da još nekoliko parcela po sličnoj proceduri rasproda i Općina Centar i onda će privatnik moći da gradi neboder od 22 sprata, što bi dalje smanjilo protok zraka i povećalo zagađenje zraka u ovom dijelu grada", kazali su tada iz Eko akcije.

[FBPOST]https://www.facebook.com/watch/?v=485188925743724[/FBPOST]

Damir Nikšić, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, podsjetio je da je ovo izabrano tijelo sa samo jednim glasom protiv, njegovim, usvojila odluku o davanju saglasnosti za prodaju zemljišta.