Plan za rješenje
316

Vlada FBiH o Aluminiju: Situacija je neočekivana, moguće obaranje plata i "topli režim"

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predstavnici Vlade FBIH održali su u Sarajevu sjednicu na kojoj je bilo riječi o mogućim koracima u rješavanju problema dugova kompanije Aluminij.

Konferenciju za medije vodili su premijer FBiH Fadil Novalić, ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i Jelka Miličević, federalna ministrica finansija.

U suštini, pred kompanijom Aluminij postoji nekoliko mogućniosti, a dvije su najvjerovatnije i dijametralno suprotne - "topli režim" koji podrazumijeva održavanje rada mašina i sistema kako se ne bi ugasili i, s druge strane, pokretanje proizvodnje u punom kapacitetu.

Kako je obećano, Vlada će zasad osigurati najmanje milion KM za održavanje rada Aluminija. Taj iznos je nedovoljan, ali kako kažu - pokazuje dobru volju Vlade.

Finansijska konsolidacija podrazumijeva i korekciju plata, sistem "bruto jednako neto" te mogućnost spuštanja na minimalac. Na osnovu revizijskog izvještaja otvara se i mogućnost sankcionisanja odgovornih za ovakvo stanje.

Sudbina Aluminija zavisit će, dobrim dijelom, od revizorskog izvještaja koji slijedi.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

"Cijena aluminija na svjetskoj berzi pada, a cijena struje raste i to je dovelo firmu u ovako tešku stiuaciju koja je neočekivana. Angažirali bismo renomiranu svjetsku revizorsku kuću, ali i druge organe kako bismo s tim završili i učinili sljedeći korak. Mi nismo većinski vlasnik i mi ne možemo donositi autonomne odluke nego ih smijemo samo predložiti. Nadam se da će se u sve uključiti i vlada Republike Hrvatske kao suvlasnik", rekao je Novalić.

Kako je rekao, postoji i pitanje električne struje koja se proizvodi iz Buškog blata, što bi moglo biti rješenje za Aluminij.

"Vlada FBiH neće dozvoliti zatvaranje fabrike i osigurat ćemo rad tzv. toplog režima, tj. da ne dođe do naglog pada i zaustavljanja rada", zaključio je Novalić.

Džindić je kazao da je Aluminij kompleksno pitanje, ali da se danas krenulo u pravcu donošenja zaključaka koji bi doveli do rješenja.

"Razmatrali smo finansijsku konsolidaciju i nadamo se da će Nadzorni odbor usvojiti jedan takav akt i odobriti takav proces kako bi Aluminij bio oslobođen nekih tereta. Nadzorni odbor i uprava bi u roku od 30 dana angažovali revizorsku kuću. Akcent revizije trebao bi biti kontinuirano opskrbljavanje strujom, revizija svih ugovora kupac-dobavljač, dizanje proizvodnje na pune kapacitete i interne uštede poslovanja i povećanje efikasnosti. Potrebno je napraviti reprogram na dodatnih 23 miliona KM i pored duga Elektroprivredi HZHB kako ne bi došlo do blokade računa dok se rješava problem struje", rekao je Džindić.

Resorno ministarstvo će analizirati i pojedine zakone koji terete privredne subjekte kako bi razmotrili mogućnost diferenciranja uslova za kompanije kao Aluminij.

Podsjećamo, Aluminij duguje 344 miliona KM, od toga 23 miliona KM komercijalnim bankama, pravnim osobama 187 miliona KM, a 134 miliona KM u tekućim dugovima.