Privreda
90

Vlada FBiH dala saglasnosti za izgradnju tri vjetroelektrane

FENA
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine dala je na današnjoj sjednici u Mostaru prethodne saglasnosti Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije za izdavanje energetskih dozvola za više privrednih društava.

Tako je saglasnost dana JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, za izgradnju vjetroelektrane "Podveležje“, instalirane snage 48 MW (16x3 MW), odobrene snage priključenja 48 MW (16x3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 119,8 GWh, a koja se planira graditi na lokalitetu Podveležja na području Grada Mostara.

Druga saglasnost dana je za izdavanje energetske dozvole privrednom društvu KONCIG d.o.o. Posušje, za izgradnju vjetroelektrane „Debelo brdo“, instalirane snage 54 MW (18x3 MW), odobrene snage priključenja 54 MW (18x3 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 120-150 GWh, čija se gradnja planira na lokalitetu Debelo brdo, na području općine Kupres.

Treća saglasnost dana je za F.L.Wind d.o.o. Tomislavgrad, za izgradnju vjetroelektrane "Jelovača“, instalirane snage 36 MW (18x2 MW), odobrene snage priključenja 36 MW (18x2 MW), planirane godišnje proizvodnje električne energije od 85,68 GWh, a koja se planira graditi na području općine Tomislavgrad.

Vlada Federacije će informirati Parlament Federacije BiH o ovim aktivnostima i zatražiti prethodnu saglasnost kako bi Ministarstvo moglo izdati energetske dozvole ovim društvima za izgradnju vjetroelektrana. Ministarstvo će, nakon pribavljenja prethodnih saglasnosti Vlade FBiH, pristupiti aktivnostima propisanim Uredbom o postupku, kriterijima, formi i sadržaju zahtjeva za izdavanje energetske dozvole za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih proizvodnih postrojenja, na izdavanju ovih energetskih dozvola.