Poljoprivrednici odahnuli
27

Vlada BPK Goražde ispunila jedno od obećanja: Gradska pijaca nakon četiri godine ponovo u funkciji

E. A.
Goraždanski poljoprivrednici konačno mogu odahnuti, gradska pijaca od sutra će ponovo biti u funkciji.

Naime, premijer BPK Goražde Edin Ćulov sa ovlaštenim predstavnicima Ziraat Bank d.d.BiH danas je potpisao predugovor o kupovini nekretnina u goraždanskom naselju Rasadnik, u čijem sastavu je i objekat gradske pijace.

"Ova Vlada je od imenovanja riješenje problema gradske pijace u Goraždu stavila u fokus, na ovo već duže vrijeme čekaju poljoprivredni proizvođači, stoga su sredstva za realizaciju odredbi predugovora obezbjeđena u budžetu BPK Goražde za 2023.godinu", kaže Ćulov.

Procijenjena vrijednost nekretnina iznosi 1.130.000 maraka, a nakon potpisivanja predugovora u kojem je definirana otplata u tri rate, danas je uplaćena prva rata u iznosu od 550.000 maraka. Ostale dvije rate u iznosima od 290.000 maraka uplatit će se u skladu sa potpisanim predugovorom do kraja mjeseca aprila 2025.godine. Ukoliko se uplata izvrši ranije, odnosno u toku 2024.godine, cijena nekretnina smanjila bi se za 30.000 maraka.

Prema riječima Ćulova, nakon potpisivanja predugovora potpisan je i zapisnik o primopredaji objekata, a zvanično otvorenje pijace planirano je sutra ujutro u 7 sati obzirom da je subota u Goraždu tradicionalno pazarni dan.

Poljoprivredni proizvođači s ovog područja svoje proizvode od novembra 2019. godine bili su primorani prodavati na ulici u neposrednoj blizini nekadašnje tržnice, a nakon što je objekt zapečaćen u akciji Porezne uprave FBiH.

Radnici Javnog komunalnog preduzeća "6.mart" Goražde danas su izvršili neophodno čišćenje i uređenje pijace kako bi ona bila spremna da sutra primi prodavače i kupce.

Podsjetimo, zastupnici Skupštine BPK Goražde u srijedu su jednoglasno usvojili odluku o kupovini nekretnina u naselju Rasadnik, odnosno gradske pijace koja je od danas i zvanično u vlasništvu BPK Goražde, a goraždanski poljoprivrednici konačno će dobiti adekvatan prostor za plasman roba.

Podsjetimo, jedno od prvih obećanja ovog saziva kantonalne vlade je upravo rješavanje pitanja gradske pijace.