|

Vinari traže pomoć države zbog iznimno loše godine

Vinari traže pomoć države zbog iznimno loše godine
19
F
FENA
28.11.2014. u 17:27
46
komentara
19

dijeljenja
Zbog iznimno loše godine kada je u pitanju vinogradarstvo, prinosi grožđa manji su 30 do 40 posto te je za otklanjanje negativnih posljedica potrebna pomoć viših nivoa vlasti, istaknuto je na okruglom stolu "Proizvodnja vina u BiH u 2014. godini", održanom u organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.
Foto: Željko Miličević/Klix.ba Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Po riječima direktora Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar, Marka Ivankovića, 2014. je za vinogradarstvo i vinarstvo bila skoro na nivou elementarne nepogode koju, nažalost, niko nije proglasio.

Nepovoljne klimatske prilike utjecale su na pad prinosa i na porast troškova za zaštitu vinove loze zbog čega su, kako je rečeno na okruglom stolu, vinari došli u bezizlaznu situaciju.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba Foto: Željko Miličević/Klix.ba


"Zbog toga smo morali zatražiti pomoć od Vijeća ministara i entitetskih ministarstava poljoprivrede. Zatražili smo 500 maraka jednokratne pomoći po hektaru za vinograde upisane u Registar poljoprivrednih gospodarstava. Ukupno to je oko 1,75 miliona maraka. Mislimo da to nije neki iznos koji bi predstavljao problem, a vinarima bi značio puno u 2015. godini", kazao je Ivanković.

Na današnjem sastanku dogovorena je i organizacija stručne radionice na kojoj bi se razmatralo na koji način, u tehnološkom smislu, ukloniti posljedice negativne godine.

Foto: Željko Miličević/Klix.ba Foto: Željko Miličević/Klix.ba


Također, dogovoreno je da se Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine aktivnije uključi u promocija bh. vinara na domaćem i stranom tržištu, a zatražena je i pomoć te institucije pri organizaciji nastupa bh. vinara izvoznika na Sajmu vina u Dusseldorfu u martu sljedeće godine.

"Konačni cilj nam je formiranje klastera koji bi radio samo na izvozu. S obzirom na to da imamo maksimalno deset proizvođača u BiH koji izvoze vino mislim da to nije nemoguća misije", istaknuo je Ivanković.

Predstavnici vinara s današnjeg skupa uputili su još jedan poziv vlastima da se donese zakon o vinu na razini BiH, kao i zakon o organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda koji bi bio u skladu s direktivama Evropske unije.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...