Vlada Federacije BiH
14

Usvojena infomacija o efektima ograničenja cijena elektične energije: Da li će struja biti skuplja

S. Š. U.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Danas je u Mostaru održana sjednica Vlade Federacije BiH na kojoj je između ostaloga, prihvaćena informacija o efektima primjene odluke o ograničavanju cijena struje.

Na sjedinici Vlade FBiH prihvaćena je informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o efektima primjene Odluke Vlade FBiH o ograničavanju povećanja cijena snabdijevanja električnom energijom.

Vlada je zadužila ovo federalno ministarstvo da analizira efekata primjene ove odluke i nakon šest mjeseci, te eventualno predloži korekcije i dostavi ih Vladi FBiH kako bi bile upućene Parlamentu FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH je u januaru na hitnoj telefonskoj sjednici donijela Odluku kojom se tokom 2022. godine ograničava povećanje cijena električne energije do maksimalno 20 posto u odnosu na 2021. godinu, što se odnosi na ugovore u trajanju od godinu dana ili više.

Odlukom Vlade, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je zaduženo da napravi analizu stanja, te eventualno predloži korekcije.

Trenutno se u BiH proizvodi dovoljno električne energije da se ona može i izvoziti, no pitanje je da li će u budućnosti naša država postati ovisna i o uvozu struje.

Ukoliko bi u narednome periodu referentna analiza pokazala da je potrebno povećati cijene električne energije, za takvo nešto Vlada FBiH morala bi dobiti odobrenje federalnog Parlamenta. Budući da je 2022. godina izborna, manje je vjerojatno da će se Parlament FBiH suočen sa rastućim socijalnim pritiskom, na takvo nešto i odlučiti.