Diaspora Invest
14

USAID raspisao javni poziv za pomoć bh. firmama povezanim s dijasporom

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) raspisala je javni poziv za tehničku podršku kompanijama koje su registrovane u posljednjih pet godina, a u kojima udio u vlasničkoj strukturi ili direktnu poslovnu vezu sa njima imaju članovi bosanskohercegovačke dijaspore.

Navedena tehnčka podrška se pruža u oblastima unapređenja proizvodnih procesa i usluga, razvoju proizvoda, obuci osoblja, procesima ceritifikacija kao i drugim procesima od važnosti za poslovanje. Javni poziv je otvoren do 31.avgusta, a detalji se mogu pročitati na ovom linku.

Iz USAID-a navoda da više od 2 miliona ljudi iz Bosne i Hercegovine živi izvan zemlje, te da je bh. dijaspora je uglavnom dobro integrirana i u boljem položaju od drugih migrantskih zajednica u zemljama u kojima živi, s velikim potencijalom i spremnosti da doprinese razvoju BiH.

Tome svjedoči i značajan iznos novčanih doznaka iz dijaspore, koji se trenutno procjenjuje na 14 posto BDP-a BiH, što znatno prelazi priliv direktnih stranih investicija u zemlju.

Inače, USAID Diaspora Invest je petogodišnji projekt koji za cilj ima da potakne ekonomski doprinos bh. dijaspore socioekonomskom razvoju zemlje te podrži poduzetnički duh i resurse dijaspore BiH, kao i mala i srednja preduzeća u BiH. U okviru projekta se realiziraju i programi tehničke podrške kvalificiranim kompanijama.