Novi tarifni sistem
8

Ukoliko se ne postigne dogovor sa Srbijom, građani BiH bi uskoro mogli plaćati skuplji gas

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas će biti održan sastanak predstavnika Vijeća ministara BiH, entitetskih vlasti i bh. društava za proizvodnju i transport gasa. Na sastanku bi trebalo biti razmatrano pitanje primjene novog tarifnog sistema JP Srbijagas prema gasnim kompanijama u BiH.

Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva informisalo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o zahtjevu koji su primili od BH-Gasa, a u kojem se traži podrška u organiziranju sastanka s Ministarstvom rudarstva i energetike Republike Srbije i Agencijom za energetiku Srbije u vezi s primjenom novog tarifnog sistema JP Srbijagas prema gasnim kompanijama u BiH.

U zahtjevu koji potpisuje federalni ministar Nermin Džindić stoji da je očita potreba za održavanjem sastanka delegacije Srbije i nadležnih institucija BiH.

Naime, BH-Gas posjeduje dugogodišnji ugovor sa Srbijagasaom o transportu gasa gasovodnim sistemom Srbije za potrebe potrošača prirodnog gasa u BiH koji ističe ove godine. Od oktobra 2017. godine kompanija Srbijagas prema pravilima Agencije za energetiku Srbije mora primijeniti novu tarifnu politiku usklađenu sa zahtjevima Trećeg energetskog paketa, što će u konačnici utjecati na znatno povećanje cijena transporta (tranzita) prirodnog gasa za potrebe bh. potrošača.

Istu tarifnu politiku trebalo je da primjenjuje i Mađarska, odnosno mađarske kompanije, i prema Srbiji (Srbijagasu) i prema BiH (BH-Gasu). Međutim, mađarska kompanija za tranzit gasa preko teritorije Mađarske uzela je u obzir značaj potrošača prirodnog gasa u Srbiji i BiH i procijenila da bi primjena nove tarifne politike ugrozila postojanje gasnog sektora u Srbiji i BiH pa samim tim dovela do štete na račun mađarske kompanije koja bi ostala bez značajnih finansijskih sredstava od potrošača iz Srbije i BiH te u konačnici izuzela Srbiju i BiH od primjene nove tarifne politike.

BH-Gas smatra, a Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva je saglasno, kako je potrebno da se na nivou dviju država, Srbije i BiH, postigne izuzeće primjene nove tarifne politike za tranzit prirodnog gasa preko teritorije Srbije.

Ovim povodom će u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH danas u 11 sati biti održan sastanak na koji su pozvani predstavnici Federalnog ministarstva energije, industrije i rudarstva, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS-a, BH-Gasa, Gas Prometa i Gas-Resa.

Cilj sastanka je razjašnjenje ovog pitanja i zauzimanje jedinstvenog stava BiH za mogući sastanak s predstavnicima Srbije.