Privreda
6

Učenici u Banjoj Luci predstavili virtuelna "Preduzeća za vježbu"

Piše: M.R.
(Foto: Klix.ba)
Manifestacija dani "Otvorenih vrata" u organizaciji Preduzeća za vježbu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole, održana je danas u Banjoj Luci.

Grupe učenika predstavile su svojih osam preduzetničkih ideja, odnosno preduzeća koja su sami osmislili. Predstavljeni su većinom štandovi turističkih agencija.

"Ova manifestacija je od velikog značaja kako za školu, tako i za učenike. Učenici između sebe posluju, sami registruju preduzeće, izvade poreski broj i sve što treba za pokretanje jednog preduzeća i time razvijaju svoje sposobnosti", izjavio je profesor Aleksandar Đukić.

On je dodao da su ovom prilikom učenici prikazali svoj ukupan rad tokom prethodne godine, koji su usmjerili na pokretanje turističkih preduzeća i koji će im biti koristan u budućnosti.

"Mi smo među prvima u Bosni i Hercegovini koji su krenuli sa turističkim tehničarima – tim za preduzeće za vježbe. Ovo nije jedina manifestacija koja će biti organizovana u sklopu škole. Cilj nam je da promovišemo zanimanja unutar škole i da učenici ostvare praksu i napredak da bi nakon završetka školovanja imali što veće znanje i vještine u svom poslu“, rekao je Đukić za Klix.ba.

Direktor škole, Boris Spasojević obratio se prisutnima navodeći da u budućnosti očekuje još uspješniji rad, kako bi učenici mogli da unaprijede svoje stručne sposobnosti.

"Učenici su zadovoljni, a mi ćemo u budućnosti imati slične manifestacije gdje ćemo uspjeti da proširimo naša saznanja, opremu za rad i nadam se da će to svake godine biti sve uspješnije", izjavio je Spasojević.

Skupu su prisustvovali učenici, direktori i profesori drugih srednjih škola iz Banje Luke. Ovom prilikom promovisane su školske aktivnosti, a sve to u saradnji sa donatorima organizacije Kultur kontakt iz Austrije.