Zvanični podaci
16

U vrijeme pandemije broj zaposlenih u RS-u smanjen za samo 1.633

R. D.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Premijer Republike Srpske Radovan Višković u jednom od izlaganja današnjeg zasjedanja Narodne Skupštine Republike Srpske pohvalio se povoljnim podacima o broju otkaza u vrijeme pandemije. Prema zvaničnim podacima koje je Višković saopćio broj zaposlenih se smanjio za 1.633.

"Da se zahvalim našim privrednicima u Republici Srpskoj koji su se ponijeli odgovorno, koji su poštovali mjere vlade. Ovdje sjedi direktor Zavoda za zapošljavanje, s ponedjeljkom 18. majem u RS-u od 19. marta bez posla je ostalo 3.933 radnika. Od tog broja 2.300 radnika je radilo na određeno vrijeme, kao tehnološki ili ekonomski višak je ostala razlika", kazao je Višković

Da ne bi bilo sve crno, nastavio je premijer RS-a, u istom periodu novozaposlenih radnika je bilo 2.300. Prostim oduzimanjem dolazimo do toga da se broj zaposlenih smanjio za 1.633.

Ako je moguće komparirati stanje u drugom entitetu možemo samo predočiti podatke Porezne uprave Federacije BiH koja je rezimirala kako se u periodu od 16. marta do 15. maja desilo 16.631 novozaposlenih, a 43.247 odjava s evidencije tako da je ukupan broj zaposlenih smanjen za 25.638.

Na kraju možemo zaključiti da je pandemija dovela do smanjenja broja zaposlenih u Bosni i Hercegovini za 27.271 radnih mjesta.