Privreda
8

U subotu na Bosanskoj tržnici plodovi Mediterana i Hercegovine

FENA
Manifestacija „Bosanska tržnica dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine“ bit će održana u subotu od 10 do 19 sati u okviru Dana Bosanske tržnice u naselju Dobrinja u Sarajevu, najavila je Općina Novi Grad.

Izlagači će ponuditi smokve, nar, maslinovo ulje, prerađevine od šumskog voća i organskog povrća, med i druge pčelinje proizvode. Bit će to prilika i za kupovinu ljekovitog i aromatičnog bilja iz Hercegovine, prerađevina od tog bilja, prirodnih sokova, kao i ručno rađenih domaćih sapuna i sl.

Osim bogate ponude sa šireg područja Hercegovine, domaće proizvode izložit će i poljoprivredne zadruge čiji se proizvodi mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji: 3E Skelani iz Srebrenice, Agrofood iz Konjević Polja, Eko-life Stolac, Tarevci-Modriča. Moći će se kupiti i proizvodi iz asortimana Udruženja Bjelimićani, zatim prirodna kozmetika firme Theca te rukotvorine Begzade Karkelje.

Javna ustanova za razvoj turizma i zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Radimlja Stolac prezentirat će povijesno-kulturno nasljeđe Stoca te izložiti kopije s nekropole stećaka Radimlja.

Posjetioci će moći degustirati proizvode iz slanog promotivnog programa firme KLAS, slastičarne KUP, uz kafu iz Zlatne džezve.

Ovaj vid manifestacija pruža mogućnost za nove kontakte, nova znanja, pravilno sagledavanje vlastitih potencijala i razvojnih planova u oblasti prehrane, poljoprivrede i turizma.

Manifestacija se održava u organizaciji Udruženja Hercegovački plodovi Mediterana iz Stoca. Pokrovitelj je Općina Novi Grad Sarajevo.