BiH
4

Sarajevo: Održana manifestacija "Bosanska tržnica - dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ispred sportske dvorane "Dobrinja" u sarajevskom naselju Dobrinja danas je prvi put održana manifestacija pod nazivom "Bosanska tržnica - dobri domaćin plodova Mediterana i Hercegovine".

Ovom manifestacijom na jedinstven način Općina Novi Grad Sarajevo, obilježava Dane Bosanske tržnice na Dobrinji. O dosadašnjem angažmanu Općine u smislu podrške za plasman domaćih proizvoda i promociji domaćih proizvođača govorio je pomoćnik načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović.

On je kazao da je današnja manifestacija nastavak saradnje koju Općina Novi Grad Sarajevo ostvaruje preko projekta Bosanska tržnica sa poljoprivrednim proizvođačima širom Bosne i Hercegovine.

"Cilj je da promovišemo domaću proizvodnju i da građanima Sarajeva i Novog Grada približimo proizvode iz šireg područja Hercegovine i da pokažemo njihovo kulturno-historijsko nasljeđe. Na ovaj način šaljemo poruku da je projekat Bosanske tržnice šira podrška koju Općina Novi Grad daje domaćoj proizvodnji i plasmanu domaćih proizvoda", kazao je Kahrović.

Pozvao je stanovnike Sarajeva da kroz kupovinu domaćih proizvoda jačaju domaću proizvodnju, što će donijeti veliku globalnu korist u smislu otvaranja novih radnih mjesta i jačanju naše ekonomije.

Prisutnim posjetiocima obratio se i Zoran Raič, predsjednik Udruženja "Hercegovački plodovi Mediterana", koje je organizator manifestacije. Raič je kazao da se ovakva manifestacija u Stocu održava tradicionalno već devet godina.

"Prvi put ovakvu manifestaciju održavamo u Sarajevu. Drago mi je da smo prepoznati od strane Općine Novi Grad, a ovo je jedno novo iskustvo za izlagače", istakao je Raič.

O poljoprivredi mediterana govorio je prof. dr. Nezir Tanović, koji je naglasio da je primjetan značajan napredak kada je riječ o poljoprivredi, u čemu su puno pomogle edukacije koje provodi Općina Novi Grad Sarajevo.

"Drago mi je da danas ovdje imamo izuzetne proizvode, a neki od njih su dobili i međunarodna priznanja", rekao Tanović.

Brojni posjetitelji imali su priliku kupiti proizvode sa šireg područja Hercegovine, prerađevine od šumskog voća i organskog povrća, maslinovo ulje, med, pčelinje proizvode i mnoge druge zdrave domaće proizvode.

Osim njih, mogli su se kupiti i proizvodi iz vlastite proizvodnje Opšte poljoprivredne zadruge iz Srebrenice, Konjević Polja i Modriče, čiji se proizvodi mogu kupiti u Bosanskoj tržnici na Dobrinji.

Priređena je i degustacija uz mnoštvo poklona, a za gastronomsku ponudu pobrinule su se domaće firme KLAS, slastičarna KUP, a sve to uz miris i okus domaće kahve iz "Zlatne džezve". Posjetioci su uživali i u folklornoj izvedbi KUD-a "Dobrinja" i KUD "Bulbul".