BiH
0

Na Dobrinji otvoren trodnevni sajam "Bosanska tržnica – dobri domaćin meda i ljekobilja“

Klix.ba
Na platou ispred nekadašnjeg "Mercatora“ na Dobrinji,u ulici Bulevar branilaca Dobrinje, danas je otvoren trodnevni sajam pčelarstva i ljekovitog bilja "Bosanska tržnica - dobri domaćin meda i ljekobilja", koji se već tradicionalno održava u organizaciji Udruženje pčelara Kantona Sarajevo i uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo.

Na ovaj način Općina Novi Grad želi pružiti podršku domaćim proizvođačima i kroz promociju i prodaju njihovih proizvoda omogućiti razvoj domaće proizvodnje. Promocijom bh. sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i pčelarstva, nastojimo stvoriti povoljan ambijent za mala i srednja preduzeća.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad za privredu i lokalni ekonomski razvoj Džemaludin Kahrović, kazao je da je cilj da se kroz ovakve događaje razvija domaća proizvodnja.

“Bosanska tržnica, koju smo otvorili na Dobrinji je mjesto susreta domaće ponude i potražnje. Općina Novi Grad Sarajevo pokazuje brigu za domaću proizvodnju i proizvođače, a što je najvažnije na taj način brine za zdravlje našeg stanovništva, jer znamo porijeklo tih proizvoda“, kazao je Kahrović.

Sajam koji je okupio više od 30 izlagača iz Sarajevskog kantona, Konjica, Bihaća, Gračanice i drugih bh. krajeva bit će otvoren do 24. novembra, od 9 do 17 sati, a građani će na jednom mjestu moći kupiti kvalitetne pčelinje proizvode, razne vrste ljekovitog bilja, kao i kozmetičkih preparata proizvedenih na bazi bilja i meda. Na sajmu se mogu kupiti i domaći proizvodi opštih poljoprivrednih zadruga koje djeluju u "Bosanskoj tržnici" na Dobrinji, kao i proizvodi iz asortimana Udruženja "Bjelimićani" te rukotvorine Begzade Karkelja.

Sekretar Udruženja pčelara KS-a, Belma Krstović izrazila je zadovoljstvo što su na sajmu prisutni izlagači iz cijele regije.

"Ljudi se danas sve više okreću domaćim i eko proizvodima, što i jeste jedan od ciljeva da pčelari predstave svoje proizvode i da upoznaju građane sa važnošću upotrebe pčelinjih proizvoda“, rekla je Krstović.

Pčelar Jusuf Hujdur, jedan od izlagača na sajmu, kaže da je pčelarstvo zahtjevan posao, ali i posao od kojeg je moguće živjeti. Na njegovom prodajnom stolu mogu se naći razne vrste meda, a najtraženiji su, kako kaže, livada i bagrem.