Privreda
1

U Sarajevu radionica o poboljšanju saradnje zemalja CEFTA

Anadolija
U organizaciji Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine u Sarajevu je danas počela "Radionica Osnova i planiranje nove faze 2013-2015 DIHK-CEFTA projekta", koja za cilj ima poboljšanje saradnje za liberalizaciju tržišta u zemljama CEFTA-e, javlja agencija Anadolija.
Na konferenciji za novinare održanoj prije početka radionice, dopredsjednik VTK Bruno Bojić kazao je da nije zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa zemljama CEFTA-e, obzirom na brojne barijere koje su postojale i bez obzira na sporazume koji su potpisani.

"Dosadašnji projekti CEFTA BiH bili su usmjereni na uklanjanje carinskih i necarinskih barijera koje su postojale i pored činjenice da je sporazum uspostavio pravila trgovine bazirana na svjetskim trgovinskim organizacijama. Nadam se da ćemo na današnjem sastanku čuti mnogo prijedloga i zadataka, koji će pospješiti našu saradnju", rekao je Bojić.

Direktorica CEFTA sekretarijata u Bruxellesu Renata Vitez istakla je da CEFTA sekretarijat prati razvoj strategije SEE2020, koja je u pripremi u regionu i koja za cilj ima razvoj regiona.

"Pratićemo šta se tu priprema i šta će se implementirati, a mislim da bi se i komore morale sad uhvatiti 'u ritam' sa nama i da tu sarađujemo, kao što smo sarađivali na implementaciji CEFTA-e. Zahvaljujući projektu koji podržava Njemačka, mislim da će saradnja biti uspješna", istakla je Vitez.

Predstavnik Asocijacije industrijskih i trgovinskih komora Njemačke (DIHK) Eduard Schwartz rekao je da je cilj radionice da se napravi trogodišnji plan, sa ciljevima i rezultatima koje moramo realizovati, a posebno za prvu narednu godinu sa detaljnim planom aktivnosti koje će realizovati svaka komora. On je dodao da je ovo druga faza projekta između DIHK-a i privrednih komora CEFTA regiona, te da se projektu priključila i privredna komora Kosova.

"Postoje još mnoge prepreke u regionu koje se moraju prevazići, na području poljoprivrivrede, na polju porijekla robe i posebno na novom polju usluga. Imamo posebne radne grupe unutar CEFTA-e, koje rade na posebnim područjima i razvijamo sve bolju saradnju između našeg projekta i CEFTA sekretarijata u Bruxellesu", pojasnio je Schwartz.



Radionici, koja će trajati tri dana, prisustvuju predstavnici vanjskotrgovinskih komora Albanije, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije, Kosova, Turske, Bugarske, Grčke, Njemačke, te predstavnici CEFTA sekretarijata iz Bruxellesa i Regionalnog vijeća za saradnju (RCC).