Prenijeli svoja iskustva
11

Red Bull RapLika Workshop u Sarajevu okupio velika imena bh. hip hopa

D. B.
U Sarajevu je nedavno održana prva Red Bull RapLika Workshop radionica, koja je u glavnom gradu BiH okupila neka od najvećih imena bh. hip hop scene. Radionicu je vodio legendarni bh. reper Adnan Hamidović Frenkie.

Frenkie je imao sjajno društvo tokom radionice, uz njega su bili srbijanski reper Smoke Mardeljano, članovi grupe Helem Nejse Admir "Čika Gagara" Čular, Amer "Stihomir Klepić" Čanković i Tihomir "Toshi Domaćin" Radić kao "tehnička podrška", pionir sarajevskog hip hipa Shtela, kao i Nešela Bojadžić, pobjednica prošlogodišnjeg bh. izdanja Red Bull RapLike i prva djevojka u historiji balkanskog freestylea koja je stigla do krune. Također, pridružio im se i Nyca, njen "protivnik" u prošlogodišnjem finalu Red Bull RapLike.

Tokom panela se razgovaralo o različitim temama, prethodnim izdanjima takmičenja, iskustvima nekadašnjih učesnika, izazovima s kojim se suočavaju uključujući tremu i "okršaje" na sceni, a sve kako bi se takmičenje Red Bull RapLika bolje približilo publici i onima koji razmišljaju da se prijave u budućnosti.

"Iskreno, bila sam prestravljena, osjećala sam stid i tremu. Kući sam vježbala, ali to nije bilo isto kao kad sam izašla pred ljude. Prvi battle mi je bio očajan, ali kako je vrijeme prolazilo, bilo mi je lakše. Razmišljala sam kako da 'preživim', ali je nakon toga osjećaj nevjerovatan, više nema ni stida ni straha. Iskustvo je bilo super i adrenalinsko. Maštala sam o pobjedi, ali nisam znala šta će se dogoditi do posljednjeg trenutka. Bila sam u šoku", ispričala je Nešela prisjećajući se svog puta do titule, a potom poručila: "Voljela bih da se prijavi što više žena, nemate šta izgubiti".

Smoke je također govorio o svojim iskustvima, a nastup u Sarajevu mu je ostao u posebno lijepom sjećanju.

"U Sarajevu je bila ludnica, sve je prštalo", rekao je Mardeljano.

Čika Gagara je učestvovao na prvom izdanju freestyle takmičenja 2010. godine.

"Imao sam 19 godina i sasvim slučajno sam nastupio. Išao sam kao podrška kolegi iz bivše grupe, a na putu prema amfiteatru me je pozvao Frenkie i rekao mi da je neko odustao te mi ponudio da ga zamijenim. Pristao sam i ispao od favorita, ali sam se pravo dobro osjećao jer sam dobio priliku da učestvujem tako mlad. Freestyle mi je nakon toga ušao u krv", kazao je on.

Stihi se osvrnuo na razliku u tremi koju je osjećao na Red Bull RapLici i koncertima, kako bi svoja iskustva prenio mladima koji se namjeravaju prijaviti.

"Uvijek postoji trema. Freestyle battle te nauči da se nosiš s tremom, nigdje nema takve treme jer izađeš i ne znaš šta će se dogoditi. Ako se izboriš s tremom na takvom mjestu, kasnije je sve puno lakše. U slučaju koncerta, znaš koje ćeš pjesme svirati, znaš tekst, a imaš i probe. Kod freestylea ne znaš, možeš nešto pripremit, ali kad izađeš na scenu, sve to suštinski pada u vodu i kreće tvoj freestyle skill", istakao je Stihi.

On je dodao da su njemu i njegovim kolegama Red Bull battleovi mnogo pomogli da postanu popularni, da shvate da vrijede te da se mogu i trebaju nastaviti time baviti.

Značaj Red Bull Raplike istakao je i Frenkie.

"Ne znam ni jedan drugi event koji je bolje povezan i srastao sa hip hop kulturom kao što je to Red Bull RapLika. I uvijek ponavljam, i ne bi trebali zaboraviti, RapLika je bila odskočna daska mnogima i ona će to ostati i ove kao i sljedeće godine", poručio je on.

Cijeli panel može se pogledati na YouTube kanalu FMJAM.

Inače, Red Bull RapLika se vraća i ove godine, sa finalnim takmičenjem u novembru.