Brojne pogodnosti
136

U Sarajevu predstavljene turističke kartice, cilj omogućiti kvalitetniji boravak u gradu

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Turistička zajednica KS predstavila je danas u Vijećnici projekat Sarajevo City Card koji bi turistima u glavnom gradu BiH trebao omogućiti kvalitetniji boravak.

Sarajevo City Card je zamišljena kao jedinstvena kartica na kojoj će turisti na jednom mjestu imati sve usluge potrebne za ugodan, ispunjen i kvalitetan boravak u Kantonu Sarajevo: javni prevoz, žičaru, ulaznice za muzeje i kulturne ustanove, popuste u restoranima i smještajnim objektima, a cilj je uvezati sve stakeholdere koji čine turističku djelatnost i centralizirati turističku ponudu, pružajući posjetiteljima digitalno iskustvo uz uštedu vremena i novca.

Press konferencija povodom predstavljanja projekta Sarajevo City Card i svečano potpisivanja ugovora sa partnerima projekta održana je u prelijepom ambijentu sarajevske Vijećnice.

Partneri Turističke zajednice KS u realizaciji projekta Sarajevo City Card su: JP Sarajevo, KJP GRAS, JU Gradski muzeji Sarajevo, JU Muzej Sarajeva, Historijski muzej BiH, JU Muzej Alija Izetbegović, PU Bosanski muzeji sjećanja, Umjetnička galerija BiH i IZ Gazi Husrev-begov vakuf.

Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, pojasnio je kako je projekat Sarajevo City Card nastao kao rezultat nastojanja da povećamo atraktivnost i konkurentnost Sarajeva kao turističke destinacije.

"Turistička zajednica Kantona Sarajevo aktivno radi na razvoju i unapređenju turizma prateći svjetske trendove, među kojima se ističe digitalizacija turističke ponude i pružanje jedinstvenog, obogaćenog turističkog iskustva. Sretni smo što su javna preduzeća poput JP Sarajevo i KJP GRAS prepoznali važnost ovog projekta i iskazali spremnost na partnerske odnose i zajednički rad na projektima koji su od značaja za ekonomski progres Sarajeva. Veliku zahvalnost dugujemo i muzejskim institucijama koje su dale svoj doprinos u kreiranju ovog turističkog proizvoda koji ćemo spremno predstaviti u svijetu kroz promociju na najvećim

međunarodnim sajmovima turizma", rekao je Magoda.

Naglasio je kako će turisti na osnovu kartice moći besplatno posjetiti 13 muzejskih i institucija kulture.

"Muzejsko blago Sarajeva je veliki resurs za razvoj kulturnog turizma i ponosni smo na činjenicu da će korisnici Sarajevo City Card imati mogućnost besplatno posjetiti čak 13 muzejskih i kulturnih institucija (11 muzeja, Umjetničku galeriju BiH i sarajevsku Vijećnicu), što nas čini apsolutnim liderom u regionu", ističe Magoda.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Također, pojasnio je kako je ovo samo početak projekta.

"Naglašavamo i da je ovo tek početak i da smo već spremni za drugu fazu razvoja ovog projekta, kroz koju ćemo pozvati i ostale institucije koje prepoznaju značaj ovog projekta da budu naši partneri, ali i sve hotele i turističke agencije, sve pružaoce usluga iz oblasti smještaja, ugostiteljstva, prodaje i izrade suvenira, outdoor turizma itd., da kroz Loyality program postanu naši partneri te da zajedno pozicioniramo Sarajevo kao poželjnu i modernu turističku destinaciju i ponudimo domaćim i stranim turistima nezaboravno iskustvo kroz najkvalitetniji turistički proizvod", kazao je Magoda.

Kupovinom Sarajevo City Card turista će imati uključene sljedeće sadržaje, koji će se obogaćivati širenjem mreže partnera:

  • javni prevoz

  • vožnju žičarom

  • ulaznice u 13 muzejskih i kulturnih institucija

  • ulaznicu za Bijelu tabiju

  • ulaz u Gazi-Husrev begovu džamiju

Prisutne je pozdravila i Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva i iskazala podršku realizaciji ovog projekta koji će turistima pomoći da Sarajevo dožive u najljepšem svjetlu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Bakir Hadžiomerović, direktor JP Sarajevo i Senad Mujagić, generalni direktor KJP GRAS, naglasili su kako prepoznaju značaj projekata koji su od javnog interesa i podržavaju aktivnosti koje doprinose unapređenju turističke ponude Sarajeva, te očekuju da će Sarajevo City Card doprinijeti povećanju prodaje karata za žičaru i javni gradski prevoz.

Turistima bi Sarajevo City Card trebale biti dostupne već od septembra.