{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U prvom tromjesečju u BiH evidentan ekonomski rast

F
19.5.2013. u 10:34
213
21
U prvom tromjesečju u BiH evidentan ekonomski rast
213
U prvom tromjesečju u BiH evidentan  ekonomski rast
U prvom tromjesečju ove godine (januar-mart) u Bosni i Hercegovini je evidentan skroman ekonomski rast, pokazuju podaci Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
"Iako oskudnost dostupnih kratkoročnih indikatora onemogućava jasne zaključke o bh. ekonomskom rastu, ipak, rast izvoza i industrijske proizvodnje, te povećanje građevinskih radova, ukazuju na zaustavljanje nekih veoma važnih negativnih trendova iz prethodne godine. Nominalna stagnacija robnog uvoza i rast građevinskih radova ukazuju na moguću stagnaciju domaće tražnje, što uz nominalno smanjenje vanjskotrgovinskog robnog deficita od 9,3 posto ukazuje na skroman realni ekonomski rast u BiH u prvom tromjesečju", navodi se u informaciji Direkcije.

Važan napredak je, kako se napominje, ostvaren u domenu pokrivenosti robnog uvoza izvozom od 56,5 posto u prvom tromjesečju, što je znatno više u odnosu na isti period 2012. godine (51,7 posto). Ovo je rezultat stagnacije robnog uvoza i rasta vrijednosti izvoza od 9,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine.

Povećanje izvoza u prvom tromjesečju je u velikoj mjeri dovelo do rasta prerađivačke industrije od 9,7 posto, koja, inače, ima centralnu ulogu u cijelokupnoj bh. ekonomiji.

Također, značajan doprinos povećanju industrijske proizvodnje i izvoza u prvom tromjesečju je dao porast proizvodnje električne energije od 15,4 posto, nakon brojnih problema sa remontima i hidrološkom situacijom u prethodnoj godini.

U isto vrijeme, građevinarstvo, nakon prošlogodišnjeg pada od pet posto, bilježi skroman rast u prvom tromjesečju, i to kao rezultat snažnog rasta u FBiH od 21 posto i pada od 15,8 posto u RS-u.

Ipak, pokrivenost robnog uvoza se postepeno smanjivala iz mjeseca u mjesec tako da je u martu dostigla najnižu vrijednost od 53,3 posto, što je za šest procentnih poena niže u odnosu na januar. Pad pokrivenosti u martu je rezultat stagnacije robnog izvoza, uprkos padu vrijednosti uvoza roba od 13 posto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: