{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nastavljen stabilan oporavak industrijske proizvodnje u BiH

S
11.7.2013. u 13:00
3
11
Nastavljen stabilan oporavak industrijske proizvodnje u BiH
3
Nastavljen stabilan oporavak industrijske proizvodnje u BiH
U BiH je za prvih pet mjeseci ove godine nastavljen stabilan oporavak industrijske proizvodnje, sa rastom fizičkog obima proizvodnje od 7,4 posto u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u izvještaju Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.
Najznačajniji doprinos rastu ukupne industrijske proizvodnje dala je prerađivačka industrija koja je, zahvaljujući jačanju izvozne tražnje, zabilježila rast proizvodnje veći od 10 posto.

Pozitivan doprinos zabilježen je i u sektoru proizvodnje električne energije koji je u ovom periodu ostvario rast proizvodnje veći od 10 posto, prvenstveno zahvaljujući izrazito povoljnoj hidrološkoj situaciji i povećanju proizvodnje u hidroelektranama.

U sektoru rudarstva za pet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period registrovan je pad proizvodnje veći od pet posto, što je imalo negativan utjecaj na ukupnu industrijsku proizvodnju u BiH.

Broj zaposlenih u BiH u aprilu je iznosio 684.700, što je za pola procenta manje nego u aprilu prošle godine.

Ukupna novčana masa za pet mjeseci ove godine iznosila je 15,2 milijarde KM i imala je stopu rasta od 5,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Bruto devizne rezerve na kraju maja iznosile su 6,4 milijardi KM i veće su u odnosu na isti prošlogodišnji period za 11,7 posto.

Najveće učešće u deviznim rezervama imaju investicije u vrijednosne papire, te depoziti kod nerezidentnih banaka, zlato, strana valuta u trezoru Centralne banke BiH i specijalna prava vučenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: