|

U julu cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH niže za 0,7 posto

U julu cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH niže za 0,7 posto
11
S
SRNA
23.8.2018. u 15:46
9
komentara
11

dijeljenja
U julu cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH niže za 0,7 posto Foto: N. G./Klix.ba
Cijene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju u BiH, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u julu su niže za 0,7 posto u odnosu na juni.
Odjeća i obuća u prosjeku su jeftiniji za šest posto, hrana i bezalkoholna pića za 1,4 posto, stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti za 0,3 posto, za koliko je jeftiniji i prevoz, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U julu, u odnosu na prethodni mjesec, rekreacija i kultura u prosjeku su skuplji za 1,9 posto, zdravstvo za 0,4 posto, ostala dobra i usluge za 0,3 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,1 posto, za koliko su poskupjele i komunikacije.

Nivo cijena u julu, u odnosu na isti mjesec prošle godine, veći je za 1,8 posto.

Prevoz je u prosjeku poskupio za 10,8 posto, alkoholna pića i duvan za 5,5 posto, zdravstvo za 2,2 posto, za koliko su poskupjeli i stanovanje, voda, električna energija, gas i drugi energenti.

Rekreacija i kultura su u prosjeku poskupjeli za 2,1 posto, hrana i bezalkoholna pića za 0,6 posto, restorani i hoteli za 0,5 posto, te ostala dobra i usluge za 0,1 posto.

U julu, u odnosu na isti mjesec lani, odjeća i obuća su u prosjeku jeftiniji za 9,6 posto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 0,7 posto, te komunikacije za 0,1 posto, za koliko je jeftinije i obrazovanje.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...