Privreda
315

U Doboju položen kamen temeljac za fabriku "Bosanka"

Anadolija
Današnjim polaganjem kamena temeljca u Ševarlijama kod Doboja označen je početak gradnje fabrike za preradu voća I povrća, proizvodnju sokova od voća i povrća te drugih proizvoda “Bosanka”, a čiju gradnju finansira firma “Benkos” iz Azerbejdžana.

Firma će u početku zapošljavati oko 300 radnika. Veliki broj zvanica se okupio danas na polaganju kamena temeljca, a prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović, načelnik Doboja Obren Petrović, direktor firme “Benkos” za Bosnu i Hercegovinu Elin Zalon, ambasador Azerbejdžana u BiH, Eldar Hasanov, visoki predstavnik za BiH, Valentin Incko i rezidentni koordinator UN u BiH Jurij Afanasjev.

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović je izrazio svoje zadovoljstvo zbog povoda kojim su se danas okupili.

“Okupili smo se danas da pošaljemo pozitivnu poruku o ulaganju u BiH i to najviše stranim investitorima. Danas se nalazimo u Općini Doboj, jednoj od najpogođenijih u katastrofalnim poplavama koje su prije nešto više od mjesec dana pogodile našu zemlju. Uništene su putne komunikacije, škole, fabrike, bogomolje… Ogromne štete koje su pričinjene neće biti lako sanirati te sa ovog mjesta pozivam prijateljske vlade svijeta te različite asocijacije I organizacije da učestvuju na donatorskoj konferenciji 16. jula ove godine. Ovim putem čestitam na hrabrosti firmi ‘Benkos – Bosna’ te se iskreno nadam da će ovaj projekat uspješno privesti kraju”, izjavio je Izetbegović.

Nakon obraćanja Izetbegovića, prisutnima se obratio I rezidentni koordinator UN-a u BiH, Jurij Afanasjev, koji je pohvalio potez vlade Azerbejdžana i firme “Benkos – Bosna”.

“Prije godinu i po dana, dolaskom u BiH, ambasador Azerbejdžana, moj prijatelj me odmah posjetio u uredu. Rekao je da postaju nestalna članica Vijeća sigurnosti i željeli su da urade nešto za BiH. Pitao me gdje da pomognu, a ja sam rekao Doboj, jer tako će pomoći svim ljudima u BiH. Evo, danas otvaramo jednu veliku investiciju koja će pomoći i zaposliti radnike te stvoriti posao za čitavu okolinu. Nije ovo jedini projekat vlade Azerbejdžana, bila je tu i humanitarna pomoć Bosni i Hercegovini i to među prvima. Zato smatram da je zahvalnost treba da ide ljudima i vladi Azerbejdžana i smatram da je UN imao samo skromnu ulogu ovdje”, izjavio je Afanasjev.

Načelnik Doboja, Obren Petrović je zahvalio svima i izjavio kako je ovo veliki dan za Doboj i Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je zaista jedna odlična prilika za sve građane Doboja ali i BiH. Ovdje će biti zaposleno nekoliko stotina ljudi što će zasigurno pomoći ovoj regiji. Mi se trudimo da pokažemo investitorima da želimo da pomognemo svim investitorima. Želim da ovaj kamen temeljac predstavlja saradnju i dogovor I investitorima želim puno uspjeha u daljem radu”, izjavio je Petrović.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH izrazio je svoje oduševljene zbog stvaranja novih radnih mjesta u ovoj regiji.

“Mi dobro znamo šta je vitalni nacionalni interes, jezik, kultura… ali mislim da mi ovdje imamo još jedan vitalni nacionalni interes – ekonomiju. Ovdje je bitno što će se otvoriti nekoliko stotina radnih mjesta, svi znamo da je Doboj poznat kao čvorište, I evo, i danas je to simbol jednog novog života i novo poglavlje nove saradnje u BiH”, izjavio je Inzko.

Kao predstavnik firme “Benkos – Bosna”, prisutnima se obratio i direktor ove firme u BiH, Elin Zalon.

Nakon obraćanja zvanica, pristupljeno je polaganju kamena temeljca, pa su tako zvanice u pratnji direktora “Benkos – Bosna”, Elina Zalona došli do mjesta gradnje gdje im je direktor firme ukratko prezentirao plan gradnje, asortiman proizvoda te kako će na kraju izgledati čitav ovaj projekat. Nakon toga su pristupili svečan