Privreda
22

Tuš otišao pod stečaj, prevareni bh. dobavljači traže novi put do svog novca

Piše: I. P.
Jučer je pred Općinskim sudom u Bihaću otvoren stečajni postupak nad firmom Tuš Trade, čime su oštećene bh. firme naišle na pravni zid.

"Rješenjem od 16. marta 2015. godine otvoren je stečajni postupak nad d.o.o. Tuš-trade Bihać, a ispitno ročište na kojem će se ispitati prijave potraživanja stečajnih povjerilaca održat će se u petak 29. maja 2015. godine", rečeno je za Klix.ba iz Općinskog suda Bihać.

S obzirom na to da je u toku krivična prijava protiv firme, oštećeni su se našli pred pravnim zidom koji nam je objasnio njihov predstavnik advokat Senad Bilić.

"Mi smo zbog sumnje da je počinjen niz krivičnih djela podnijeli prijavu protiv Mirka Tuša, tri druge osobe i protiv kompanija Tuš i Tuš trade. Tada smo predložili da Tužilaštvo BiH predloži sudu određivanje privremene mjere koja bi zabranila statusnu promjenu prijavljenih firmi u koje spada i stečajni postupak. Međutim Tužilaštvo to nije predložilo i u međuvremenu je pokrenut zahtjev za pokretanje stečajnog postupka i Sud u Bihaću je otvorio postupak", rekao je Bilić za Klix.ba.

On je naglasio da se obraćao Općinskom sudu u Bihaću da se to ne radi, ali da to očigledno ništa nije pomoglo

"Posljedica je sada da se svi parnični postupci prekidaju i oštećeni se upućuju da svoje potraživanje prijave u stečajnu masu, nakon čega se ustanovljava masa potraživanja i iz toga se vrši naplata. Ipak, koliko ja znam, ovdje nema nikakve stečajne mase jer je to firma sa 2.000 KM osnivačkog kapitala i nešto malo robe", objasnio je Bilić.

"Ja mogu savjetovati da se sada što veći broj oštećenih pridruži krivičnoj prijavi kako bi se postavio što veći broj imovinsko-pravnih zahtjeva, ali što se tiče naknade dosta sam skeptičan jer firma Tuš Trade nema imovine", rekao je pravni predstavnik oštećenih.

Jedini put prema pravdi, kaže advokat oštećenih dobavljača Tuša, jeste preko tužbe same osnivačke kompanije.

"Mi smo podnijeli krivičnu prijavu i protiv osnivačke firme u Sloveniji kako bi se naplata dobila iz Slovenije i to je sada jedini put", zaključio je Bilić.

Podsjećamo, blizu 20 miliona konvertibilnih maraka iznos je potraživanja bh. dobavljačkih firmi prema slovenskoj kompaniji Tuš koja je u oktobru 2014. godine zatvorila svoje poslovnice u BiH ne vrativši dug firmama.